Doorgaan naar artikel

Spruiten

‘Ik vermoed dat we dit in de productie gaan merken’

“Ten opzichte van andere jaren ligt de groei toch wel anderhalf tot twee weken achter”, constateerde Marcel Verkerk in Ter Aar vorige week donderdag. “Aan de andere kant zijn we in de afgelopen jaren misschien ook wel wat te veel verwend. Toch vermoed ik dat we dit straks in de productie gaan merken en eigenlijk hoop ik daar ook wel op. Als we allemaal topproducties halen, dan zijn er gewoon teveel spruiten op de markt.”

Afgehard plantmateriaal belangrijk
Volgens schema volgde na het planten van Crispus begin april, Abacus op 14 april. Op 10 mei werden de laatste geplant van het ras Profitus. “Op het laatst verliep het planten wel wat moeizamer, waar we zijn er toch aardig goed doorheen gekomen. Echt zware buien hebben we hier niet gehad. Bovendien bewijst dit jaar het belang van goed afgehard en stevig plantmateriaal maar weer eens. We hadden mooie planten in trays met 176 cellen van Plantenkwekerij Combinations. We hebben alle planten ook mooi op tijd gekregen. Ik ben er zeer tevreden over.”

Uitgevoerde gewasbescherming en bemesting
De onkruidbestrijding met Butisan S plus Centium is door de prima omstandigheden voor het middel prima verlopen. De aanvullende mechanische bestrijding met een rotorwieder die schoffelen en aanaarden combineert heeft dan ook als voornaamste doel het aanaarden en structuur in de grond brengen. Ook werden tijdens die werkgang preventief slakkenkorrels gestrooid.
Daarnaast werd met de kunstmeststrooier bijbemest met 300 tot 400 kilo KAS, afhankelijk van het ras. Daar werd op 2 juni mee begonnen in de vroegste plantingen en de late plantingen volgen in de loop van week 24. “In principe moeten ze het daarmee doen, maar als het een paar weken echt warm wordt, dan kan de situatie weer helemaal anders zijn.”

Proef met koolvliegbestrijding
Om koolvlieg en koolmot te signaleren plaatst Verkerk blauwe en gele plakvallen. “Als het wat vaster weer wordt, gaan we de eerste bespuitingen tegen insecten uitvoeren.” Al het zaad werd behandeld met Cruiser met de Phytodripmethode en aanvullend kreeg een klein gedeelte van de planten nog een extra traybehandeling met Tracer. “We willen dat graag zelf met elkaar vergelijken.” Als correctiemiddel is Movento nog achter de hand.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Marcel Verkerk

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin