Doorgaan naar artikel

Spruiten

‘We waren extra blij met de sorteerautomaat op onze plukker’

“We zijn weer helemaal bij met plukken”, stelt Chris Bos in Zevenhuizen. Hij liet met zijn broer Huib in de vroege spruiten vanaf half augustus te teugels een beetje vieren qua plukfrequentie. “Iedereen plukt tegenwoordig vroege spruiten, dus de afzet verliep moeizaam. We hebben het dus rustig aan gedaan, maar op een gegeven moment waren onze vier percelen met Abacus ongeveer tegelijk aan de oogst toe. Normaal zijn dat er twee en komen de volgende twee er mooi achteraan. Dan valt het dus even tegen, loop je achter de feiten aan en loopt de kwaliteit bij dat warme weer van toen ook zienderogen terug. We waren toen nog eens extra blij met die sorteerautomaat op onze plukker. Ik zou hem echt voor geen goud meer willen missen.” De laatste anderhalve maand zitten de broers Bos weer mooi op schema met kwalitatief goede spruiten en hoge producties. In die anderhalve maand waren er ook geen bespuitingen tegen schimmels meer nodig. “Als laatste hebben we toen nog een keer met Folio Gold gespoten.”

Jaar om te middelen
Dat rustig aan doen met plukken had net voor Kerstmis alles te maken met de prijsvorming. “De prijs loopt momenteel wat op naar 35 tot 40 cent per kilo voor de B’s en 25 voor de A’s. Dat is mooi ten opzichte van wat we gehad hebben, maar het wordt geen bijzonder jaar. Het wordt een goed jaar om te middelen of de rest van het seizoen moet nog het een en ander goed maken. Ik geloof daar echter niet zo in, want wat gaat er nu wel goed dit jaar? Zelfs al staan er duizend hectare spruiten minder, dan nog maakt dat volgens mij niets uit. Het wil wel of het wil niet, zo simpel is het.”

Plukken tot begin februari
Het huidige ras is Steadia. “Dat is een hartstikke mooie spruit, grof en het ras geeft flink wat kilo’s. Een pluim voor Cees!” Na dat ras, waarvan er nog 14 hectare staat, volgen Mercurius, Albarus en Batavus. Bos verwacht tot begin februari te plukken. “Wel afhankelijk van wat ons nog te wachten staat als het om winterse omstandigheden gaat natuurlijk.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Chris Bos

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin