Doorgaan naar artikel

Spruiten

‘De balans valt niet positief uit’

Job en Ad van der Burg in Stompetoren hebben begin februari voor het laatst spruitkool geoogst. Vervolgens viel de vorst in waardoor de 6 hectare die er nog stonden kapot gevroren zijn. “Dat is toch zo’n beetje 10 procent van ons areaal”, aldus Job op 1 maart. “Het is nog een geluk dat dit pas in februari is voorgevallen, anders was de ramp nog groter geweest.” Het vroor in de omgeving van Alkmaar tot 19 graden. “Dat kunnen spruiten nou eenmaal niet verdragen.”

Veel slakken
Van der Burg blikt verder terug op een sowieso zeer matig spruitenseizoen. “De producties waren voor onze begrippen vrij hoog met gemiddeld zo’n 23 ton per hectare. Maar we hadden in de maanden augustus en september veel last van slakken en dat heeft de kwaliteit geen goed gedaan. Verder was de prijsvorming vrij matig; we zitten op een middenprijs die circa 30 procent onder onze kostprijs ligt. Als je dan de balans opmaakt, dan valt die dus niet positief uit.”
Tegen slakken werden gedurende het seizoen wel korrels gestrooid, maar door de natte maanden augustus en september bleek dat toch onvoldoende. “En je strooit die korrels op de grond, terwijl de slakken al in het gewas zitten. Als dan de populatie aan slakken juist in de groeimaanden flink toeneemt, dan loop je achter de feiten aan.”

Nieuw seizoen
In de derde week van april start voor Van der Burg een hopelijk beter seizoen. In het najaar werd de grond met 45 procent afslibbare delen al geploegd, zodat kort voor het planten alleen nog een grondbewerking met de rotorkopeg nodig is. De basisbemesting bestaat uit 400 kilo NPK 26-7-0 per hectare. Vervolgens volgt eind mei de eerste bijbemesting met stikstof. De gift is afhankelijk van de uitslag van een grondmonster en het betreffende ras. Davlin, Gustus en Abacus zijn daarvan de eerste drie.
De planten zijn besteld bij twee plantenkwekers en worden per dummypil behandeld met Gaucho. “De verschillen tussen Cruiser en Gaucho zijn niet groot, maar uit het onderzoek komt Gaucho iets beter naar voren. Door het wegvallen van de traybehandeling met Admire zullen we wel nog alerter moeten zijn op bladluizen. Dat gaat qua bestrijding dus vermoedelijk meer kosten tegen een minder resultaat.”

Verpakkers op korte afstand
De afzet van Van der Burg loopt via The Greenery. “We zitten hier buiten het traditionele spruitkoolgebied. Het voordeel voor ons is dat er een aantal verpakkers op korte afstand zitten. En we zijn hier dus een van de weinigen met spruitkool. Oorspronkelijk komen we uit Berkel en Rodenrijs, daar zijn we ooit met spruiten begonnen en toen we richting Noord-Holland gingen zijn we daar mee doorgegaan.” 

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin