Doorgaan naar artikel

Spitskool: afzet moeizaam, prijs redelijk

De afzet van spitskool verloopt moeizaam, door een stroperige export. De kale middenprijs voor de belangrijkste sortering (8 stuks in een bak) zit rond de 55 à 60 cent per stuk. Inclusief seal en bak komt dat uit op 85 cent.

Redelijk en reëel, zo wordt de huidige prijs voor spitskool aangeduid. Redelijk, omdat de afzet niet echt lekker vlot verloopt. Vooral Duitsland is een grootafnemer van spitskool, maar daar is de productie – net zoals in Nederland – goed geweest. Daarnaast is er ook aanbod van Zuid-Europese spitskool. De piek voor de export van Nederlandse spitskool ligt normaliter in deze periode.

Niets voor niets

De prijs wordt reëel genoemd, omdat die boven de kostprijs zit. “En dat is ook volledig terecht”, geeft een teler aan. “We raken er onderhand te veel aan gewend dat je voor niets moet werken,” verwijzend naar de dramatische prijs voor rode en witte kool.

Een andere insider geeft aan dat de telers met zijn allen de plicht hebben om ervoor te waken dat de markt voor spitskool overeind blijft. “De basis is vaste afzet. Je kunt het niet meer maken om alles voor de vrije handel weg te zetten en af te wachten totdat er eens iemand langs komt die een vergoeding voor jouw product over heeft.”

Spitskoolprijzen

Bij The Greenery brengt spitskool met 8 stuks in een bak, inclusief seal en fusthuur zo’n 85 cent per stuk op. Bij 10 stuks in een bak ligt de stuksprijs rond 50 cent, dat is netto 30 tot 35 cent. Voor 15 stuks in een bak wordt voor de klok 7 tot 15 cent betaald.

Bij Jumbo kost een spitskool deze week € 1,38. Albert Heijn en Plus vragen € 1,39.

Verwachting: stabiele prijs

Maak zelf prijsoverzichten van diverse gewassen

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin