Doorgaan naar artikel

Spanning over kwekersrecht op tafel bij EU-ministers

De spanning tussen het kwekersrecht en het octrooieren van planten staat opnieuw op de Europese agenda.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) brengt de kwestie eind deze maand in Brussel aan de orde tijdens de Europese raad voor concurrentievermogen.

In mei is onder Nederlands voorzitterschap een symposium gehouden over het herstellen van het evenwicht tussen het octrooirecht en het kwekersrecht. De discussie gaat voornamelijk over de vraag of octrooien het gebruik van genetisch materiaal kunnen beperken dat van nature in planten aanwezig is.

Octrooien kunnen kwekersrecht inperken

Het kwekersrecht staat het gebruik van nieuwe beschermde rassen toe om te gebruiken voor de veredeling. Door octrooien op planten kan deze kwekersvrijstelling in de knel komen.

Tijdens die bijeenkomst in mei heeft Europees Commissaris Bienkowska aangegeven snel een oplossing te willen zoeken. De oplossing ligt volgens haar niet in het aanpassen van de Europese regels, maar door een aanvullende interpretatie te geven aan de Europese Biotechnologierichtlijn, die juristen houvast geeft.

Minister Kamp

Minister Kamp zal eind september tijdens de raad voor concurrentievermogen de uitkomsten van het symposium op tafel leggen. De nadere uitleg van de Europese Commissie is van belang voor een aantal octrooiaanvragen die nu nog liggen te wachten op een juridische beoordeling van het Europees Octrooibureau.

Inzet Nederland in Brussel

Nederland vindt dat de balans tussen én het octrooirecht én het kwekersrecht moet worden hersteld. Veredelaars denken te kunnen leven met een aanvullende uitleg van de Europese Commissie. In Nederland is de kwekersvrijstelling expliciet geregeld in de Rijksoctrooiwet.

Lees ook: Europese Commissie belooft helderheid in kwekersrecht.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin