Doorgaan naar artikel

Europese Commissie wil inzicht in telersprijs

De Europese Commissie wil inzage in telersprijzen om positie van telers beter in te schatten. - Foto: ANP

De Europese Commissie wil inzage in telersprijzen om positie van telers beter in te schatten. - Foto: ANP

Om de positie van telers beter in te schatten, moeten EU-lidstaten kale uitbetaalprijzen leveren voor producten als tomaat en appel.

De Europese Commissie vergroot haar toezicht op de markt door meer verschillende prijzen te registreren. Landen moeten die verzamelen en wekelijks insturen naar de commissie. Zo’n nieuwe eis geldt niet alleen voor telersprijzen, maar ook voor de inkoopprijzen van supermarktketens van een aantal producten.

Tot nog toe verzamelde de Europese Commissie prijzen van product dat het verpakkingstation of telersvereniging had verlaten. De kale uitbetaalprijzen bleven daarmee buiten beeld. De nieuwe eis van de Europese Commissie geldt voor de belangrijkste producten tomaat en appel. Ook Nederland stuurt de kale telersprijzen in, zo blijkt uit een presentatie van de Europese Commissie.

Afgifte inkoopprijzen lidstaten

De afgifte van inkoopprijzen (retail) door lidstaten is ook nieuw. EU-lidstaten doen dit voor de producten sinaasappel, nectarine, perzik, tomaat en appel. De nieuwe eis om cijfers in te sturen leidt nog niet tot nieuwe publicaties, of grotere inzichten in die inkoopprijzen. Dat kan in de toekomt mogelijk wel gebruikt worden.

Ook de telersprijs voor industriefruit wordt verzameld door de Europese Commissie. Deze prijzen leiden eveneens tot meer inzicht in de inkomensontwikkeling bij telers in de EU. Uit het overzicht van de Europese Commissie op de laatste Europese vergadering (Beheerscomité Groenten en Fruit) blijkt dat Nederland deze industrieprijzen niet instuurt.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin