Groenten & Fruit Actueel
||

Onderzoek: met Farm-to-Fork-strategie geen klimaatwinst

De Farm-to-Fork-strategie gaat geen klimaatwinst opleveren, maar wel een domper voor de Europese economie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kiel.
EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski op 23 september tijdens de viering van de dag van biologisch voedsel. Streven naar 25% biologische landbouw is onderdeel van de Green Deal. - Foto: ANP

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski op 23 september tijdens de viering van de dag van biologisch voedsel. Streven naar 25% biologische landbouw is onderdeel van de Green Deal. – Foto: ANP

De Farm-to-Fork-strategie gaat geen klimaatwinst opleveren, maar wel een domper voor de Europese economie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kiel.

Uit dit onderzoek blijkt dat de plannen van de Farm-to-Fork-strategie, die vorig jaar werd gepresenteerd als de weg naar de klimaatdoelstellingen in 2030, nauwelijks effect hebben op het klimaat. Wel zal de Europese productie van rundvlees, melk, granen en oliehoudende zaden afnemen. Dit komt doordat er meer braakliggend land moet komen, 50% minder bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden en het gebruik van kunstmest geremd wordt. Hierdoor zullen de prijzen van deze producten omhooggaan, zo zal de prijs van rundvlees met 58% stijgen, de melkprijs 36% en granen, oliezaden, groente en fruit ongeveer 15% duurder worden. Doordat minder geproduceerd wordt, moet meer geïmporteerd worden. In totaal zal het inwerking stellen van de strategie € 42 miljard gaan kosten, kosten waar de consument voor gaat opdraaien.

Uitstoot verplaatst zich

Een doel van de Farm-to-Fork-strategie, dat onderdeel is van de Green Deal Europa, is het verminderen van de CO2-uitstoot met 50%. Volgens de onderzoekers Prof. Christian Henning en Peter Witzke leveren deze plannen nauwelijks klimaatwinst op. Het instellen van de Farm-to-Fork-strategie leidt tot een uitstoot van 54 miljoen ton CO2 in Europa. Doordat meer geïmporteerd moet worden, verplaatst de uitstoot enkel van locatie. Niet-Europese landen zullen meer broeikasgassen uitstoten, alleen bij het produceren van rundvlees zal al 36 miljoen ton CO2 uitgestoten worden.

In de plannen staat ook dat er meer ruimte moet komen voor biodiversiteit, in de vorm van bufferstroken, hagen of landschapselementen. Hiervoor moet 10% van de benutte landbouwgrond opgeofferd worden. Dit komt neer op ongeveer 11 miljoen hectare. Volgens de onderzoekers leiden deze plannen ertoe dat ook 1,5 miljoen hectare bos moet worden omgevormd tot landbouwgrond om te compenseren voor de geringe productie per hectare.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers