Doorgaan naar artikel

Slecht jaar voor groenteveredelaar Rijk Zwaan

Voor het eerst in 13 jaar ziet groenteveredelaar Rijk Zwaan haar omzet dalen.

In het boekjaar 2017-2018 zette het bedrijf slechts € 413 miljoen om, dat is 2% minder dan het jaar ervoor.

Het bedrijf ziet de huidige minder positieve cijfers als een incidenteel fenomeen en blijft ondanks de tegenvallende cijfers investeren in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf zegt zich op een langere termijn te richten en al goed aan het nieuwe boekjaar te zijn begonnen.

Sterke positie van de euro

De omzetdaling is te verklaren door de sterke positie van de euro vergeleken met ander valuta. in het Financieel Dagblad licht algemeen directeur Ben Tax toe dat de verkoop van producten in dollars, roebel, peso en lira nogal wat waarde verloren is gegaan. Met de omzetdaling ging ook een daling van de winst gepaard, de winst kwam uit op € 59 miljoen. Voorgaande jaren maakte Rijk Zwaan steeds een omzetstijging mee, van gemiddeld zo’n 8%.

Investeringen in onderzoek

Het bedrijf heeft afgelopen jaar rondom de hoofdvestiging in De Lier grond en kassen verworven om rondom deze locatie en het nieuwe ‘Seed Quality Centre’ een campus voor onderzoek op te bouwen. Met dergelijke investeringen zijn kosten van € 80 miljoen gemoeid.

Ook over de grens wil Rijk Zwaan haar onderzoek en veredelingsfaciliteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft onder andere plannen in China, Spanje, Frankrijk en Brazilië.

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin