Doorgaan naar artikel

Seizoen Almería loopt vroeger ten einde

Image premium

Voor een groot aantal telers van vruchtgroenten in Almería is het einde van het seizoen al in zicht. De volumes paprika zijn deze maand sterk afgenomen, komkommer was begin maart al grotendeels verdwenen. Tomaat en aubergine zijn de producten die het langst doorgaan, maar er staan minder voorjaarsplantingen.

Dit seizoen hadden meer paprikatelers erg vroeg geplant. Door het warme najaar en vervolgens een koudere decembermaand viel 70 procent van de productie uit deze vroege teelten voor januari, terwijl dat normaal maar de helft is, schat locatiedirecteur Paul Cuppen van Enza Zaden in Almería. Door de lage prijzen hebben vervolgens veel telers het gewas al in februari vervangen voor een voorjaarsteelt van een ander gewas (vooral meloen en watermeloen). Door het sterk geslonken paprika-aanbod in Spanje en de trager op gang komend seizoen in Noord-Europa zijn de paprikaprijzen nu ook in Spanje goed. In week 14 werd gemiddeld een prijs van € 1,14 per kilo genoteerd, aldus de weekreportage van de regering van Andalusië. Afgelopen week stegen de prijzen van gele en rode paprika nog verder. De afgelopen 7 veildagen was de prijs van rode paprika gemiddeld € 1,39 tegen 50 cent per kilo in dezelfde periode van 2014, blijkt uit de Spaanse dagnoteringen. Toen duurde het seizoen juist langer door de extreem zachte winter en gestage goede zetting. In Murcia komt de paprikaproductie juist flink op gang, maar het areaal is er maar een kwart van wat er in het winterseizoen in Almería staat.

Minder voorjaarsteelten

De lange teelt tomaten begint nu ook aan zijn eind te raken. In week 14 daalde het volume long-life, tros- en peertomaten al fors in Almería. De gemiddelde tomatenprijs van 60 cent per kilo (week 14) is iets hoger dan de voorgaande twee jaren. Trostomaten brachten gemiddeld 71 cent per kilo op, evenveel als in 2014. De hoeveelheid ronde en tussentype tomaten steeg juist doordat de voorjaarsteelten van dit type tomaten volop in productie komen. De prijs daalde daardoor naar 63 cent per kilo. De voorjaarsteelt van tomaten vindt vooral in Níjar plaats, ten oosten van de stad Almería. Zij telen in de eerste plaats trostomaten, gevolgd door losse (rond en tussentype) en cherrytomaten. De verwachting is dat er dit voorjaar minder tomaten uit Almería zullen komen doordat er meer telers in plaats van tomaten voor meloen, watermeloen en andere voorjaarsteelten hebben gekozen.

Teleurstellende prijzen

Komkommertelers waren in februari al grotendeels overgestapt op een andere voorjaarsteelt. De regio Granada had half maart het gewas ook buiten liggen. De weinige komkommers die in week 14 nog op de veilingen verschenen brachten gemiddeld 48 cent per kilo op, ruim het dubbele van de prijs in dezelfde week vorig jaar. De komkommertelers hebben een slecht seizoen achter de rug. Op enkele pieken na is de prijs het hele seizoen veel te laag geweest.

De aubergineproductie bleef nog redelijk op peil tot de eerste week van april. Maar met de huidige lage prijzen zullen de meeste auberginetelers in Almería de animo verliezen om nog kosten te maken in deze oude teelt. In week 14 daalde de prijs naar een dieptepunt van 22 cent per kilo. Opvallend is dat gestreepte aubergines het wel goed deden: 75 cent per kilo. Door de lage prijzen van vrijwel het hele seizoen hebben veel telers die normaal een voorjaarsteelt aubergine zetten er nu vanaf gezien, aldus de regering van Andalusië in zijn weekrapport.

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin