Enza: Kwaliteit lijdt niet onder inkruisen ToBRFV-gen

05-11-2020 | |
TOBRFV-aantasting op tomatenplant. - Foto:DCM
TOBRFV-aantasting op tomatenplant. - Foto:DCM

Commerciële tomatenrassen verliezen geen kwaliteit na inkruisen van het ToBRFV-resistentiegen. Dat stelt Enza Zaden.

In verschillende tomatensegmenten deed Enza Zaden afgelopen jaren tests met het nieuwe ToBRFV-resistentiegen in commerciële rassen voor de Europese en Amerikaanse markt. Bij zowel grove als fijne types is daarbij behoud van kwaliteit vastgesteld, zegt Kees Konst, verantwoordelijk voor het onderzoeksprogramma bij Enza.

Konst toonde op een persconferentie vanmiddag foto’s van de wilde tomatensoort met natuurlijke resistentie. Het gaat om een groene harige tomaat, maar bij de proeven lijkt het gen geen andere eigenschappen van het wilde type toe te voegen aan de commerciële hybride tomatenrassen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Oude resistenties

Enza mikt op het toevoegen van dit gen met behoud van de oude resistenties van de commerciële rassen. Het gen lijkt een bredere resistentie tegen meerdere tobamovirussen te bieden, maar het is nog te vroeg om die breedtewerking van het nieuwe gen al uitgebreid te hebben kunnen testen.

Door de wereldwijde uitbraak van ToBRFV wil Enza Zaden zo snel mogelijk commerciële rassen aanbieden en daarbij de uitbraak terugdringen. Enza Zaden verkoopdirecteur Prudencio Olivares is er zeker van dat ToBRFV-uitbraken gestopt kunnen worden met de resistentie. Dat gaat dus met meerdere resistenties. “Voorlopig zal het oude resistentiegen tegen tobamovirussen naast dit nieuwe resistentiegen blijven bestaan”, stelde hij.

Brede uitrol in rassenportefeuille

Toch is er nog onzekerheid of bij alle tomatentypes en -rassen de eigenschappen even goed werken. Konst beaamt dat hij niet in de toekomst kan kijken, maar hij heeft vertrouwen in een brede uitrol in de rassenportefeuille van Enza Zaden. Dat durft hij te concluderen uit de vele tests die tot nog toe zijn gedaan. Konst stelde dat tomatentelers in sommige landen failliet gaan na een uitbraak als er een nationaal beleid wordt gevolgd dat directe ruiming verplicht.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer