Doorgaan naar artikel

Familiebedrijven Award helpt Enza Zaden aan juiste personeel

Vlnr: John Fentener van Vlissingen, Piet Mazereeuw, Jaap Mazereeuw, Gerrit Zalm

Vlnr: John Fentener van Vlissingen, Piet Mazereeuw, Jaap Mazereeuw, Gerrit Zalm

Enza Zaden is uitgeroepen tot familiebedrijf van het jaar. Directievoorzitter Jaap Mazereeuw en zijn vader Piet Mazereeuw namen de prijs donderdagavond in ontvangst.

De groenteveredelaar uit Enkhuizen behoort volgens de jury tot de “absolute wereldtop” op haar vakgebied. Op radio 1 stelde Jaap Mazereeuw dat de prijs waardevol is voor het bedrijf. De erkenning en bekendheid helpt Enza het juiste personeel te vinden, aldus een blije Mazereeuw. Hij kreeg de prijs uit handen CEO Gerrit Zalm van ABN Amro.

Zaadhandel

De Familiebedrijven Award is een initiatief van John Fentener van Vlissingen, eigenaar van reisorganisatie BCD, waarin ook kinderen van hem werken. Hij is een telg van de familie achter SHV, het grootste familiebedrijf van Nederland. SHV is onder meer actief in de energieopslag, groothandel en diervoeding.

Enza Zaden is in 1938 door Jacob Mazereeuw opgericht als “De Enkhuizer Zaadhandel”. De aanvankelijk kleine onderneming groeide uit tot een multinational met wereldwijd 43 vestigingen en 1.500 medewerkers. Het bedrijf realiseerde in 2014 circa €218 miljoen omzet.

Schaalvergroting

De jury stelt vast dat Enza Zaden “in deze tijd van overnames en schaalvergroting” nog één van de laatste onafhankelijke groenteveredelingsbedrijven in Nederland is.” Veel Nederlandse groenteveredelaars vielen in buitenlandse handen. Zo nam Monsanto zowel De Ruiter Seeds over en kocht Bayer CropScience het Limburgse Nunhems.

De jury prijst het innovatieve vermogen van Enza Zaden, dat jaarlijks 30 procent van haar omzet investeert in onderzoek en ontwikkeling. “De familie functioneert daarbij niet alleen als bestuurder, maar is ook intensief betrokken bij de productieontwikkeling”, aldus de jury. Het bedrijf zou ook veel aandacht besteden aan kwaliteit en de ontwikkeling van talent binnen de organisatie.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door De Heus Voeders.

Beheer
WP Admin