Doorgaan naar artikel

‘Samen strategie bepalen voor rode bes’

Het is wat koeler en toch nog niet erg nat, de rode bessen zijn allemaal weer geoogst en de bramen zijn we volop mee bezig.

We zien wel schade door het hele warme weer, maar het is prachtig om te zien hoe mooi en smaakvol de vruchten zijn, de suikers hoog, de houdbaarheid goed en de prijzen redelijk.

Nog geen rust

De oogst is weer super verlopen, al zie je wel dat ook hier ieder jaar de plukkosten oplopen. Dan denk je dat het wel weer rustiger wordt, maar dat hebben we mis: bij alle bessen moet nog het folie van de kappen en er moet nog 6 hectare worden ingeplant.

We zetten ons fruit af bij The Greenery. Ook daar is het druk; overleg over de prijzen en wat we denken te oogsten per week. Met dit mooie weer is er erg veel vraag naar zachtfruit en moeten we alle zeilen bijzetten om alles op tijd af te krijgen.

Alle rodebessentelers komen bij elkaar

Het allermooiste vind ik nog dat alle rodebessentelers bij The Greenery na de oogst bij elkaar komen om het afzetplan samen met onze verkoper te bespreken en een afzetstrategie te maken.

Voor een klein product als rode bessen is het noodzakelijk om te doen, maar het moet ook kunnen. Alle telers zijn het ermee eens, spelen open kaart en maken met de verkoper dus een prachtig plan.

We hebben allemaal het gevoel dat we zelf bepalen, maar volgens mij doet de verkoper dat en mijn mening is dat dit ook moet.

Snelheid van het afzetten

Als alles dan vaststaat, is er nog maar één ding waar we samen over beslissen en dat is de snelheid van afzetten. Ook dit gaat zonder veel moeite en iedereen houdt zich eraan en ziet ook wel dat dit de weg is om goed samen te werken en af te zetten.

Dat is uiteindelijk ook het meest eerlijke systeem. Dat brengt volgens mij ook nog het meeste rendement in het laatje voor ons allemaal: niet naar het weer kijken, maar naar de vraag uit de markt.

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin