Doorgaan naar artikel

Rutte: Russische boycot duurt nog wel even

De Nederlandse landbouw moet er niet op rekenen dat de Russische grenzen op korte termijn opengaan. “De sancties vanwege De Krim zullen nog wel wel even doorlopen”, aldus premier Mark Rutte, maandag.

Rutte reageerde op een vraag van een ondernemer uit Dronten, die vindt dat de landbouw de dupe wordt van de sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft afgekondigd.

Rutte verdedigde de actie van de Europese Unie. “We hebben in Europa ook nog zoiets als beschaving. Je kunt als land niet zomaar een ander land bezetten. Het zou raar zijn als wij als exportland zouden zeggen: ‘Dat laten we maar gebeuren’. Bovendien: het was geen actie van ons om de landbouw te treffen. Dat heeft Rusland gedaan.”

‘Ik zie de situatie nog niet verbeteren’

Zelfs als de Russische grenzen weer opengaan voor Europese landbouwproducten, is het nog de vraag of de land- en tuinbouw daar volop van kunnen profiteren, zegt Rutte. “Ik zie de situatie in Rusland op korte termijn nog niet verbeteren. Het gaat niet zo goed met de Russische economie. Het is vooral de Russische middenklasse die terugvalt en van die middenklasse moeten wij het juist hebben bij de export van kwalitatief goede producten.”

‘Normaal ondernemersrisico’

Rutte zei het als een normaal ondernemersrisico te zien, dat exportmarkten wegvallen door politieke of economische ontwikkelingen. “Dat zien we over de hele wereld. Er is altijd wel ergens onrust. Kijk naar China, kijk naar Syrië. Dan moeten we blij zijn dat Duitsland verreweg onze grootste handelspartner is. Dat is een relatief stabiele markt.”

De minister-president zegt dat hij als liberaal terughoudend is om de overheid te laten inspringen bij het wegvallen van exportmarkten. “Al hebben we dat bij de Russische boycot wel gedaan, maar het is een normaal ondernemersrisico, ook al heb je er als ondernemer niet om gevraagd.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin