Doorgaan naar artikel

Rusland slaat hard terug met boycot tot 2018

De Russische president Vladimir Poetin heeft de ban op voedselimport uit het Westen woensdag verlengd. Tot eind volgend jaar komen er geen levensmiddelen uit de 28 EU-landen en een aantal andere westerse naties de grens over.

Het is het antwoord van Rusland op de EU-sancties tot eind dit jaar. Het Kremlin nam de eerste boycotmaatregel in 2014 als reactie op de sancties die westerse landen troffen wegens de rol van Rusland in de Oekraïne-crisis.

De verlenging is nodig om “de nationale belangen van Rusland te beschermen”, zo staat te lezen in een presidentieel decreet. Dinsdag werd al duidelijk dat de Europese Unie haar maatregelen tegen Rusland, die liepen tot eind juli, zes maanden langer aanhoudt.

Tijdens een internationale bijeenkomst midden juni had Poetin nog gesteld bereid te zijn “een stap” in de richting van Europa te zetten, maar de voorzitter van de Europees Commissie Jean-Claude Juncker liet verstaan dat hij enkel bereid was het embargo op te heffen als Rusland bijdraagt aan de naleving van de vredesakkoorden in het oosten van Oekraïne.

Voor de Europese land- en tuinbouwsector heeft deze Russische importban zware gevolgen. Zo is de prijs van onder meer appels, peren en tomaten ingestort sinds het embargo. Telers in België en Nederland deden juist deze maand een beroep op de nationale politiek om de relatie met Rusland te normaliseren.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin