Doorgaan naar artikel

Rusland rolt illegale invoerlijn EU-producten op

Foto: ANP

Foto: ANP

De Russische douane heeft een grote smokkelroute opgerold voor de doorvoer van Europese landbouwproducten als tomaten via Wit-Rusland naar Rusland.

Daarmee werd de boycot door Rusland van Westerse landbouwproducten omzeild.

Transacties geblokkeerd

De Russische douane heeft volgens verschillende media in Rusland een lijst opgesteld van 29 bedrijven in Rusland die door importbedrijven uit Wit-Rusland zijn opgericht om zo product Rusland binnen te krijgen. Het gaat om drie importbedrijven uit Wit-Rusland die gespecialiseerd zijn in de import van landbouwproducten uit de EU. Volgens berichten is de opsporing het directe gevolg van mobiele douaneteams in Rusland.

De transacties tussen de bedrijven in Rusland en Wit-Rusland worden mogelijk geblokkeerd door de Russische Centrale Bank, meldt de krant NRC op basis van Russische mediaberichten. De Russische boycot werd recent verlengd.

Illegale doorvoer

Rusland heeft de boycot in 2014 afgekondigd, maar Wit-Rusland doet niet mee aan het embargo en heeft Rusland toegezegd extra te controleren op illegale doorvoer. Daarvoor zouden producten van andere papieren en stickers worden voorzien.

Het is onduidelijk hoe groot de productstroom is. Volgens berichten in Russische media zou met dit onderzoek een uitvoerwaarde van € 125 miljoen gemoeid zijn.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin