Doorgaan naar artikel

Rusland per direct dicht voor groente en fruit

Image

De Russische premier Medvedev heeft vanmorgen bevestigd dat de grenzen van zijn land dicht zijn voor groenten, fruit, vlees, vis en zuivel uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen.

Het Russisch importverbod duurt een jaar en gaat vandaag in. Medvedev stelt dat de maatregel een stimulans zal zijn voor de eigen agrarische sector. Hij ziet alleen voor de productie van vlees en melk een serieus tekort, dat door de Russische boeren moet worden ingelopen.

Voor de Nederlandse voedingstuinbouw is de maatregel van Rusland een gevoelige klap. De totale export vanuit Nederland had in 2013 een waarde van ongeveer 180 miljoen euro. Een derde deel daarvan bestaat uit re-export van niet in Nederland geproduceerde groente en fruit. De export van vers fruit uit Nederland naar Rusland vertegenwoordigde in 2013 een waarde van 33 miljoen, waarvan 27 miljoen alleen al aan peren. Verse groente ging voor een bedrag van in totaal 40 miljoen naar de Russische Federatie, waarvan zo’n 24 miljoen aan tomaten. De export van Nederlandse aardappelen en uien naar Rusland had een waarde van circa 46 miljoen euro.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin