Rusland moet eigen landbouwsector ondersteunen

21-08-2014 | Laatste update op 14-09 | |
Rusland moet eigen landbouwsector ondersteunen

De Russische staat zal miljarden euro’s moeten investeren om de landbouwsector in staat te stellen het wegvallen van Europese en Amerikaanse voedingsproducten die Rusland niet meer in mogen, op te vangen.

Dat heeft de Russische minister van Landbouw Nikolay Fyodorov woensdag gezegd.

“Om het volume aan producten die onder het embargo vallen maximaal te vervangen, zal een bedrag van enkele tientallen miljarden roebels nodig zijn”, aldus Fyodorov. “Er zijn ook maatregel nodig op middellange termijn: voor volgend jaar en de jaren daarop gaat het om ongeveer 100 miljard roebel (2,1 miljard euro)”, zo voegde hij er nog aan toe. Voor sommige producten, zoals varkensvlees, vis en fruit, vertegenwoordigen de geïmporteerde producten ongeveer 30 procent van de consumptie in Rusland.

Op 20 augustus heeft de Russische premier Medvedev een aantal uitzonderingen vastgesteld op de lijst van landbouwproducten die het land niet meer in mogen. Het gaat onder meer om pootaardappelen, lactosevrije zuivelproducten, suikermaïs, erwten, jonge kalveren, jonge zalm en forel, voedingssupplementen en eiwitconcentraten.

De Russische beslissing heeft er voor gezorgd dat de voedselprijzen in het land zijn gaan stijgen. Meer dan vierhonderd Russen hebben bij de Federale Dienst tegen Monopolies (FAS) klacht ingediend tegen die stijgende voedselprijzen, zo heeft woordvoerster Tatjana Seljoekova van FAS gezegd. De FAS heeft een speciale “hotline” op zijn website geopend voor klachten en voorstellen, kort na de instelling van het invoerverbod. “De meeste mensen klagen over de hoge prijzen voor vooral vlees, kip en vis”, aldus Seljoekova. Niet alleen consumenten maar ook sommige ondernemers, onder wie restauranthouders, kloppen bij FAS aan.

Beukema
Eric Beukema redacteur ondernemen
Meer over


Beheer