Doorgaan naar artikel

‘Rusland blij met nieuwe exportcontrole Nederland’

Image

De Russische autoriteiten hebben het herziene Nederlandse fytosanitaire exportregime voor groente en fruit verwelkomd. Dat stelt het ministerie van EZ na het overleg met Rusland eerder deze maand.

Vanaf volgende week gaat het nieuwe controleregime in. Fytosanitaire exportinspecties en het waarmerken van fytosanitaire certificaten gebeuren uitsluitend door ambtenaren van de voedselautoriteit NVWA. De private keuringsdiensten als KCB voeren deze werkzaamheden niet meer uit maar faciliteren wel het werk van de NVWA. Het vloeit voort uit de brief van toenmalig staatssecretaris Bleker medio vorig jaar aan de Tweede Kamer.

Tijdens het overleg is aan de Russische autoriteiten een toelichting gegeven op het herziene Nederlandse fytosanitaire exportcontrolesysteem. Meegedeeld werd dat dit herziene systeem voldoet aan de internationale regels van het IPPC. Rusland heeft nog om een officiéle notificatie gevraagd. Die is inmiddels verzonden. “Nederland heeft er vertrouwen in dat het herziene fytosanitaire exportsysteem ook succesvol zal zijn voor de export van plantaardige producten naar de Russische federatie”, stelt het ministerie.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin