Doorgaan naar artikel

Rijk Zwaan en Syngenta wisselen octrooienpakket uit

Rijk Zwaan en Syngenta wisselen octrooienpakket uit

Rijk Zwaan en Syngenta wisselen octrooienpakket uit

Syngenta en Rijk Zwaan hebben in één klap al hun octrooien in de groenteveredeling wederzijds in licentie beschikbaar gemaakt. De overeenkomst past in het International Licensing Platform Vegetable (ILP), waarvan beide bedrijven tot de oprichters behoorden.

Het gaat om een pakket van in totaal zo’n zestig octrooien op natuurlijke eigenschappen. Binnen het ILP kunnen deelnemers – op dit moment twaalf veredelingsbedrijven – elkaar licenties verlenen voor het gebruik in hun eigen veredelingsonderzoek.

Tot nu toe zijn dergelijke overeenkomsten steeds voor afzonderlijke octrooien gesloten. Het is voor het eerst dat partijen elkaar in een overeenkomst toegang geven tot een heel pakket. Hoeveel geld er met de licentie-overdracht gemoeid is maken Syngenta en Rijk Zwaan niet bekend. Wel dat van de zestig octrooien Rijk Zwaan er iets meer in handen heeft.

Volledige veredelingsvrijstelling

“De overeenkomst vergroot de mogelijkheden voor beide bedrijven om nieuwe en verbeterde groenterassen te ontwikkelen door gebruik te maken van elkaars innovaties”, aldus de twee zaadbedrijven. De overeenkomst voorziet tussen de partijen in een volledige veredelingsvrijstelling voor octrooien, zoals die in het internationale kwekersrecht bestaat.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin