Doorgaan naar artikel

Rechter: renteswap groenteteler niet aftrekbaar

Rechtbank West-Brabant wijst een belastingconstructie af waarbij een glasgroentebedrijf een renteswap als voorziening opvoerde en aftrekpost.

Om risico’s op rentestijgingen te verminderen voor een financiering door de Rabobank koos het glasgroentebedrijf in 2009 voor een renteswap. Deze constructie kwam de afgelopen jaren in de belangstelling door de negatieve waarde en complexiteit.

De teler voerde beroep tegen de belastingdienst die de constructie op de jaarrekening afwees. De rechter stelt – met de Belastingdienst – dat het gaat om een voorziening voor rentelasten voor komende jaren en dus niet op de jaarrekening van 2012 van toepassing is.

Het gaat, zo blijkt uit de eerdere uitspraak die recent gepubliceerd is, om een financiering door de Rabobank uit 2009 van bijna €4 miljoen uit verschillende delen. Zo is een lening verstrekt met een hoofdsom van €1.620.000, tegen 3 maands-euribor verhoogd met een 10 jaar vaste opslag van 1,8%.

Risico op rentestijging

In oktober 2010 bedroeg de waarde van de renteswap nog €810.000. Begin 2013 werd de negatieve waarde van de renteswap vastgesteld op ruim €48.000. De ondernemer besloot de negatieve waarde vervolgens op de jaarrekening te zetten.

De negatieve waarde van de swap volgde op de dalende rente sinds het afsluiten van de overeenkomst. Eind 2014 heeft de ondernemer de swap afgekocht door betaling van ruim €24.000 aan de Rabobank.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin