Doorgaan naar artikel

RDW: voorspoedige registratie landbouwvoertuigen

De eerste kentekenbewijzen worden naar verwachting deze week bij de aanvragers bezorgd.

In de eerste dagen van de registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen zijn ruim 4.000 voertuigen geregistreerd. “De registratie van landbouwvoertuigen verloopt voorspoedig. Een behoorlijk aantal eigenaren heeft de RDW al weten te vinden”, laat een woordvoerder van de RDW (voorheen Rijksdienst voor Wegverkeer) desgevraagd weten. De eerste kentekenbewijzen zullen naar verwachting deze week bij de aanvragers worden bezorgd.

2021 een overgangsjaar

De registratieplicht geldt voor alle landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen. 2021 is een overgangsjaar, waarin het bestaande wagenpark zonder fysieke keuring bij de RDW geregistreerd kan worden. Voor voertuigen met een kentekenplaat gaat de maximumsnelheid omhoog van 25 naar 40 km/u.

De RDW maakte een korte instructiefilm over de registratie van landbouwvoertuigen.

De RDW krijgt bij het Klant Contact Centrum veel vragen. Met name over de wijze van inloggen en de wijze waarop informatie ingevoerd moet worden. “Een vraag die vaak voorkomt, is dat de aanvrager een foutje heeft gemaakt in de aanvraag en of het mogelijk is om dit te herstellen”, ervaart de RDW. Als er een fout is gemaakt, moet de voertuigeigenaar geen nieuwe aanvraag doen, maar via het contactformulier van de RDW een aanpassing doorgeven.

Ook komen er vragen binnen over waar de handelsbenaming te vinden is. De handelsbenaming staat meestal op de motorkap of een andere plek aan de buitenzijde van het voertuig. Op de constructieplaat staat meestal het type en niet de handelsbenaming.

Lees verder onder de foto

Remmentestbank voor trekkers. De trekkers kunnen dit jaar nog zonder fysieke keuring bij de RDW geregistreerd worden. - Foto: Bert Jansen

Remmentestbank voor trekkers. De trekkers kunnen dit jaar nog zonder fysieke keuring bij de RDW geregistreerd worden. – Foto: Bert Jansen

Cumela krijgt veel vragen over registratie

Ook Hero Dijkema van Cumela heeft de indruk dat de registratie aardig verloopt. De organisatie voor loonbedrijven krijgt wel veel vragen over de registratie. Een van de belangrijkste zaken is dat ondernemers die de voertuigen op het bedrijf willen registeren dit doen door in te loggen met e-herkenning. Als iemand met DigiD inlogt worden de voertuigen op (persoonlijke) naam geregistreerd.

Hero Dijkema, verkeersspecialist van brancheorganisatie Cumela geeft in een video uitleg over de voertuigregistratie.

Ook registratieplicht getrokken machines en zelfrijdende werktuigen

Naast trekkers moeten ook getrokken machines en zelfrijdende werktuigen geregistreerd worden. Alle bestaande zelfrijdende werktuigen behoren tot de categorie motorrijtuigen met beperkte snelheid. Bestaande getrokken voertuigen zijn registratieplichtig als er sneller dan 25 km/u mee wordt gereden. Is de maximum constructiesnelheid >25 km/h en wil je ook sneller rijden dan 25 km/h, is ook direct het voeren van een eigen kentekenplaat verplicht.

Wanneer een voertuigeigenaar twijfelt of het voertuig geregistreerd moet worden, kan een voertuigcheck worden gedaan bij de RDW.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin