John Deere prijkt op kwart trekkers in eerste kwartaal

07-04 | Laatste update op 18-05 | |
Bijna 63% van de geregistreerde landbouwtrekkers in het eerste kwartaal van dit jaar behoort tot de gangbare top-3: John Deere, Fendt en New Holland. - Foto: Michel Velderman
Bijna 63% van de geregistreerde landbouwtrekkers in het eerste kwartaal van dit jaar behoort tot de gangbare top-3: John Deere, Fendt en New Holland. - Foto: Michel Velderman

Een kwart van de nieuwe trekkers op kenteken is in het eerste kwartaal van het merk John Deere. Dat blijkt uit gegevens uit het kentekenregister van de RDW.

In totaal zijn er 638 nieuwe landbouwtrekkers op kenteken gezet in de eerste drie maanden van dit jaar. Daarnaast zijn er 37 nieuwe smalspoortrekkers geregistreerd.

Dat betekent nog niet dat al deze trekkers in de periode ook zijn afgeleverd bij de eindgebruiker. Enkele trekkers zijn begin april op naam van de klant gezet en daarna afgeleverd.

173 trekkers meer geregistreerd

Dit jaar zijn er 173 trekkers meer geregistreerd dan vorig jaar. Opvallend daarbij is dat John Deere dit jaar zes trekkers minder telt in het eerste kwartaal, terwijl New Holland nu meer dan het dubbele aantal telt van vorig jaar.

Bijna 63% van de geregistreerde landbouwtrekkers in het eerste kwartaal van dit jaar behoort tot de gangbare top-3 in Nederland: John Deere, Fendt en New Holland. In totaal gaat het bij deze merken om zo’n 400 stuks.

Daarna volgen Case IH en Massey Ferguson met elk zo’n 10% aandeel. Valtra, Deut-Fahr en Claas zijn elk goed voor zo’n tien registraties per maand, waarmee zij met z’n drieën een belang hebben van rond de 15% in het totale aantal geregistreerde landbouwtrekkers.

Fendt en New Holland

De markt van smalspoortrekkers is in handen van Fendt en New Holland. Eerstgenoemde heeft 22 nieuwe trekkers in deze klasse geregistreerd en New Holland 14 stuks. Naast landbouw- en smalspoortrekkers is er ook nog een hele reeks compacttrekkers geregistreerd van merken als Iseki, John Deere en New Holland. In deze groep valt op dat in januari ook een behoorlijk aantal voertuigen van Arbos en Lovol is geregistreerd.

Ramaker
John Ramaker chef markt- en akkerbouwredactie


Beheer