Doorgaan naar artikel

Protest CDA Westland tegen hoger ODE-tarief

Foto: Peter Visser

Foto: Peter Visser

CDA Westland wil met tuinbouwgemeenten een protest laten horen tegen de tariefverhoging voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) voor glastuinders.

CDA Westland bereidt een motie voor die in de raadsvergadering van december mogelijk steun krijgt van andere Westlandse partijen. Ook andere CDA-fracties in tuinbouwgemeenten zijn aangeschreven met dat verzoek.

Tariefverhoging van 177%

Directe aanleiding is het besluit van de Tweede Kamer vorige week in te stemmen met tariefverhoging voor de Opslag Duurzame Energie (ODE). Dit betekent volgens het CDA een tariefverhoging van 177% voor glastuinbouwbedrijven met een gebruik van netstroom tussen 50.000 en 10 miljoen kilowattuur vanaf 2020. Bij tuinbouwbedrijven die veel gas verbruiken, kunnen de extra lasten oplopen tot vele honderdduizenden euro’s per jaar, vreest het CDA.

Naast financiële problemen bij bedrijven zal de tariefsverhoging ook de energietransitie dwarsbomen. “Deze maatregel is ook funest voor aardwarmteprojecten omdat er geen geld meer is voor deze initiatieven.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin