Doorgaan naar artikel

CDA pleit voor Productschappen 2.0

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma pleit tijdens de Algemene Beschouwingen voor een nieuwe vorm van productschappen.

Regeringspartij CDA wil de rol van de overheid bij het oplossen van grote vraagstukken, zoals de stikstofproblematiek, veranderen. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen pleit CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma voor een nieuwe vorm van productschappen. Bij grote maatschappelijke vraagstukken zouden alle betrokken stakeholders gezamenlijk moeten werken aan een oplossing. Daarbij moet er niet alleen sprake zijn van draagvlak van telers en natuurorganisaties, ze moeten ook zeggenschap en eigenaarschap krijgen. Voorgestelde maatregelen moeten algemeen verbindend verklaard kunnen worden om freeriders te voorkomen.

Tekentafeloplossingen

De zeggenschap en eigenaarschap van een probleem zorgen volgens Heerma dat betrokken partijen verantwoordelijkheid krijgen, maar het ook moeten nemen. Het nieuwe model moet voorkomen dat in de toekomst opnieuw moet worden gegrepen naar tekentafeloplossingen of dat nieuw beleid kapot wordt gelobbyd of geprocedeerd.

Politieke steun

Het CDA is tot het laatste toe voorstander geweest van handhaving van de productschappen. Die werden bijna tien jaar geleden getorpedeerd door actievoerende telers, met name uit Noord-Holland. Politieke steun was er vooral bij de VVD en D66 en uiteindelijk ging ook de PvdA overstag. Na de afschaffing kwam er wel weer ruimte voor algemeen verbindend verklaren van heffingen voor onderzoek dat voor alle telers belangrijk is, zoals onlangs in de glastuinbouw in het project Kennis In Je Kas (KIJK).

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin