Doorgaan naar artikel

‘Tuinders stemmen heel anders dan boeren’

Onder boeren is BBB populairder dan welke andere partij ook. Wie? De Boer Burger Beweging.

Dat een tuinder geen boer is en andersom ook niet, wisten we al. Maar het wordt in het licht van de komende verkiezingen nog een stukje helderder. De marktonderzoekers van AgriDirect kwamen op 8 maart met hun agrarische verkiezingspoll. BBB blijkt onder 1.300 gepeilde agrariërs verwaarloosbaar achter te liggen op koploper CDA: 24,79% tegen 24,56% van de stemmen.

Tuinder verstoort BBB-feestje

Dat is een heel ander beeld dan wijzelf hier op de website van Groenten & Fruit hadden gepeild met onze eigen poll. De verklaring van dat verschil zit hem in de onderliggende cijfers. Onder akkerbouwers, pluimveehouders en vooral varkensboeren is de BBB de absolute koploper. Bij melkveehouders scheelt het maar één stem. Het zijn de tuinbouwstemmers die het feestje van Caroline van der Plas en co verstoren. Van de tuinders gaat maar 6% BBB stemmen. De VVD is favoriet met 27% het CDA nummer 2 met 22%.

Tuinder politiek in luxe positie

Het beeld van boze boeren en bezorgde politici komt ook naar voren in wat de partijen aan standpunten innemen over de land- en tuinbouw. Zeker als het gaat om standpunten die de media halen, is het al landbouw wat de klok slaat. De tuinbouw? Politiek gezien ís daar niks mee. Die gaan lekker. Ga zo door. Je zou het een luxe positie kunnen noemen. Maar daar denkt vast menig individuele tuinder net een beetje anders over.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin