Doorgaan naar artikel

Problemen EU-plan ETS raakt tuinbouw niet direct

WKK-installatie. -  Foto: Peter Visser

WKK-installatie. - Foto: Peter Visser

Het Europees Parlement heeft na een chaotische stemming nog geen overeenstemming bereikt over de klimaatwetten van EU-Commissaris Frans Timmermans. Juist het emissierechtenstelsel (ETS) leidde woensdag tot discussies.

Daardoor zal vertraging optreden in uitbreiding van het aantal industrieën dat onder dit ETS-stelsel valt. Ook maatregelen om via ontrekking van rechten de CO2-prijs te verhogen, zijn vertraagd. Over de plannen moet opnieuw onderhandeld worden in de milieucommissie van het Europees Parlement.

Geen sectorsysteem bij komst ETS

Op korte termijn heeft dit besluit geen gevolgen voor glastuinbouwbedrijven, verwacht Glastuinbouw Nederland. Deze sector zat niet in de eerste groep bedrijven dat onder ETS zou vallen. Toch is de rechtenhandel via ETS wel in beeld voor de glastuinbouw. De sector koerst juist aan op een nieuw eigen CO2-sectorsysteem. Dat zal er niet komen als plannen voor ETS doorgaan.

Glastuinbouw Nederland was aanvankelijk wel verrast over de Europese plannen voor CO2-beprijzing. Feitelijk wil de EU alle sectoren onder een Europees CO2-systeem brengen, met werknaam ETS 2. Nu is een klein aantal grote tuinbouwbedrijven op dit Europese CO2-systeem ETS aangewezen. Voor de overige glasbedrijven geldt een eigen nationaal CO2-sectorsysteem.

Of de jongste stap van het Europees Parlement de kans op een aangepast eigen CO2-sectorsysteem in Nederland voor glastuinbouw vergroot, is niet duidelijk op dit moment.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin