Prijs gasmarkt stabiliseert, maar blijft hoog

29-03 | |
LNG-terminal in de Rotterdamse haven. - Foto: ANP
LNG-terminal in de Rotterdamse haven. - Foto: ANP

Energie blijft enorm duur. De prijzen zijn echter iets minder instabiel dan de afgelopen weken.

De gasmarkt lijkt zich wat te stabiliseren. Tegenover de dreiging dat de aanvoer van Russisch gas naar Europa geheel tot stilstand zou komen, staan de berichten over extra levering van gas – in de vorm van LNG (Liquid Natural Gas) – door andere leveranciers.

De belofte van de Amerikaanse president Joe Biden dat nog dit jaar 15 miljard kuub extra aan LNG van de Verenigde Staten naar de EU zou komen, was vorige week opvallend. Dit zorgde voor iets ontspanning op de gasmarkt. Ook de plannen van de EU-lidstaten om voortaan gezamenlijk gas te gaan inkopen, passen in de pogingen om het sentiment op de Europese gasmarkt wat tot bedaren te brengen.

Snelle levering LNG uit Verenigde Staten lastig

Energie-experts trekken in twijfel of een zo snelle overstap naar Amerikaans LNG wel realistisch is. De productiecapaciteit in de Verenigde Staten is tot vorig jaar juist teruggeschroefd, toen de extreem lage gasprijzen het duurdere ‘fracking’ van LNG onrendabel maakte. Het weer opstarten en verhogen van de lng-productie neemt meer tijd in beslag dan in de deal van Biden en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen wordt gesuggereerd.

Huidige lng-productie al gecontracteerd

De huidige productie van LNG is bovendien al vastgelegd in langetermijncontracten. Daar willen de afnemers niet zomaar vanaf. De productie is immers in 2021 of eerder vastgelegd tegen veel lagere prijzen dan afnemers nu moeten betalen.

Ook de overslagcapaciteit van de terminals zowel aan de Amerikaanse als de Europese kant is beperkt en zit al volgeboekt. Het bouwen van nieuwe extra terminals kost minstens twee jaar, maar duurt doorgaans langer.


Na vijf weken oorlog in Oekraïne levert AgroEnergy weer indicatieve prijzen waarvoor gas kan worden ingekocht. Gedurende de vijf weken dat er vanwege de instabiele markt geen prijzen konden worden afgegeven (lange rechte lijn in tabel), bereikten de prijzen voor daggas op de spotmarkt duizelingwekkende hoogten.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer