Doorgaan naar artikel

Poetin ziet nog geen einde voedselboycot

De Russische president Vladimir Poetin denkt dat de Russische sancties tegen Westerse voedingsmiddelen niet snel worden ingetrokken.

In een jaarlijks terugkerende sessie waarin Poetin vragen beantwoordde van burgers, zei Poetin ook dat de boycot de Russische landbouw helpt te groeien. Maar als de EU sancties intrekt, zal Rusland volgens hem wel volgen.

Angst voor goedkope concurrentie

Poetin gaf het antwoord op een vraag van veehouder  Dmitry Zykov uit de Voronezh-regio in West-Rusland. Zykov sprak zijn zorg uit dat de Russische sancties worden opgeheven. Russische producten kunnen de concurrentie met het buitenland volgens hem niet aan. Poetin zei dat WTO-regels Rusland dwingen sancties in te trekken als de EU dat ook doet.

Poetin zei niet te geloven dat ‘onze partners’ snel sancties zullen intrekken. De EU en VS stelde sancties tegen Rusland in vanwege diens steun voor separatisten in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim. Russische boeren produceren volgens Poetin dankzij de sancties meer melk, vlees, fruit en groenten. Houden sancties op, dan zijn er volgens hem nog ‘veel manieren om onze landbouw te steunen’.

Volgens Poetin bieden de sancties ook mogelijkheden voor mensen die op het platteland wonen.

Hogere voedselprijzen

Poetin zei op een vraag van een vrouw uit Moskou dat de regering gedeeltelijk verantwoordelijk is voor hogere voedselprijzen en te erkennen dat dit een probleem is. Tegelijk kon door de sancties de landbouw 3% groeien, aldus Poetin, terwijl de totale economie 3,7% is gekrompen. “Deze sector speelt een belangrijke rol in het leven van onze mensen en onze economie”, aldus de Russische staatshoofd.

Volgens Poetin wonen zo’n 40 miljoen Russen op het platteland en bieden de sancties mogelijkheden voor Rusland de afhankelijkheid van voedselimporten te verkleinen en de plattelandseconomie te versterken.

Goedkope palmolie

Melkveehouder Alexander Knyazev beklaagde zich over de concurrentie van goedkope palmolie. “We hebben de woorden ‘roken doodt’ op onze pakjes sigaretten staan. Meneer de president, kunnen we dat ook doen bij palmolie?” Poetin zei dat palmolie niet per se ongezond is en dat het ontmoedigen van de consumptie met dergelijke etiketten te ver gaat. Wel moeten etiketten op bijvoorbeeld kaas en boter wat hem betreft weergeven of het gemaakt is met palmolie.

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin