Doorgaan naar artikel

Pijn boycot komt nog

Image premium

De tuinbouw schreeuwde terecht moord en brand over de Russische boycot van Europese groente en fruit.

De sector heeft niks van doen met het politieke gekrakeel in de Oekraïne. Ook het moment komt bijzonder ongelegen. De tuinbouw, met name de glassector, verkeert in een diep prijsdal. Voor veel ondernemers staat het water aan de lippen. LTO-kopstukken Albert-Jan Maat en Nico van Ruiten krijgen de sympathie en vinden gehoor voor steunmaatregelen, niet alleen in Nederland maar ook in Europa. De Europese Unie stelt alvast 125 miljoen euro noodsteun beschikbaar.

En dan ontstaat direct een probleem. Wie moet dit geld krijgen? Hoe lang duurt de steun en wie betaalt uiteindelijk? Brussel heeft lering getrokken uit de compensatie in de Ehec-crisis. De Europese Commissie houdt nu de vinger aan de pols. Geld trekt graaiers; in 2011, en ook nu weer. Voor sommige producten, zoals komkommers en bloemkool, overstijgen de claims een paar keer de totale jaarlijkse export naar Rusland. Vooral uit Polen komen veel aanvragen. De Commissie schort daarop de steunmaatregelen op.

Ook dit moment komt bijzonder ongelegen, voor alle sectoren. De sombere zomer zorgde in augustus nog voor een onverwachte opleving van de prijzen. Tomaten, paprika’s en komkommers werden opeens duur. Hoe leg je dit nu aan het publiek uit? Het publiek dat juist werd opgeroepen Nederlands product te kopen? Aan mensen die rekenden op verse tomaten bij de voedselbank? Best lastig.

Dubieuze claims, onverwacht hogere prijzen. De sympathie ebt wat weg. Juist nu de pijn weer gaat komen. Spanje komt terug op de markt. Dit heeft ongetwijfeld gevolgen voor de afzet, en dus prijzen. Een nieuwe prijsdal ligt op de loer. Juist nu is een interventieregeling in Nederland nodig. Ook de zoektocht naar nieuwe markten, het stimuleren van de consumptie en het beperken van de productie in het nieuwe teeltseizoen vergen alle aandacht. Gelukkig is de politieke steun voor sector er nog wel. De Europese Commissie blijft vastbesloten om de telers te ondersteunen.

Delen

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin