Doorgaan naar artikel

Partij voor de Dieren reikt omschakelende boer de hand

Boeren moeten hulp van de overheid krijgen bij omschakeling en daarnaast psychosociale hulpverlening, vindt de Partij voor de Dieren.

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid moet helemaal worden omgezet in een tijdelijke ondersteuning van de ecologische landbouw, vlees, eieren en zuivel moeten onder een hoog btw-tarief, biologische groenten en fruit moeten van btw worden vrijgesteld.

Op de conceptlijst van de partij staan huidige parlementariërs Marianne Thieme en Esther Ouwehand op plaats 1 en 2. Noord-Hollands Statenlid Lammert van Raad staat derde. Frank Wassenberg, die in de afgelopen maanden Esther Ouwehand tijdelijk verving, staat op nummer 4.

PvdD: ‘steeds meer boeren kunnen of willen niet mee in het steeds meer en/of intensiever houden van dieren’

‘Help boeren die water aan lippen staat door moordende concurrentie’

In het verkiezingsprogramma schrijft de partij dat boeren wie ‘het water aan de lippen staat wegens de moordende concurrentie bij schaalvergroting en intensivering’, moeten worden geholpen. De PvdD schrijft dat steeds meer boeren niet mee kunnen of willen ‘in het steeds meer en/of intensiever houden van dieren’. “Denk aan megastallen en de miljoenenleningen die boeren daarvoor moeten afsluiten. Dat kan anders.”

PvdD wil afschaffing veemarkten en rituele slacht

De partij bepleit de afschaffing van veemarkten, het drastisch verminderen van het diertransport, het afschaffen van bepaalde slachtmethoden (waaronder de rituele slacht), permanent cameratoezicht in de veehouderij en slachterij en meer controle op alle schakels in de veehouderij. De partij wil de landbouw buiten internationale handelsverdragen (Ceta en TTIP) houden.

Verantwoordelijkheid jacht- en natuurbeheer

De partij wil de jacht en de plaagbestrijding op een heel andere leest schoeien. Zo wil de PvdD het besluit terugdraaien, dat provincies verantwoordelijk zijn voor het jacht- en natuurbeheer.

Boeren mogen van de PvdD alleen een vergoeding krijgen voor wildschade, als ze tevergeefs diervriendelijke methoden gebruiken om de schade te beperken.

De PvdD wil dat de overheid meer geld uittrekt voor de ontwikkeling van biologisch weerbare plantenrassen en gewassen. Nederland moet zich internationaal inzetten voor een sterk kwekersrecht en zich verzetten tegen het patenteren van eigenschappen van dieren of planten.

Verbod op reclamesubsidies

De partij wil een verbod op subsidies voor reclame voor vlees en zuivel, en restaurants bij de overheid moeten biologisch regionaal geproduceerd voedsel serveren en tenminste één vlees- en visloze dag invoeren.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin