Doorgaan naar artikel

‘Paprikagewas blij dat zware plantbelasting eraf gaat’

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

​Het paprikagewas bij de Tuindershoek in IJsselmuiden krijgt begin week 23 weer wat ruimte voor groei, nu de plantbelasting afneemt.

Paul Kaashoek: “In de afgelopen weken hebben we heel veel productie gehad. In week 21 gingen we door de 2 kilo/m2. Allemaal grove paprika’s, van gemiddeld 245 gram. Als je dan aan dik in de 41 vruchten plantbelasting zit, dan is de plant blij dat het eraf gaat.” De zware belasting maakt dat de internodiën wat korter zijn geworden, wat het gewaswerk iets moeilijker maakt omdat het wat lastiger indraait.

Instraling wegschermen

Kaashoek probeert het zwaar belaste gewas te helpen door extra te schermen tegen instraling te gebruiken. Bij 650 watt mag het scherm dichtlopen. Onder de huidige zonnige omstandigheden gaat het vaak ’s morgens al bijtijds dicht, en blijft het tot het eind van de middag dicht liggen.

Ik wil niet dat de kastemperatuur ’s ochtends boven de 25 graden komt

Temperatuur beheersen

De voornacht staat ingesteld op 18 graden Celsius. Halverwege de nacht begint het opstoken richting de dagtemperatuur van 21 graden, die met zonsopgang wordt bereikt. “Ik wil niet dat de kastemperatuur ’s ochtends boven de 25 graden komt. Op de middag mag dat naar 26 of 27 graden oplopen, maar warmer wil ik het dan ook niet hebben. Maar met de opgegeven hoge buitentemperaturen aan het eind van week 23 zullen we dat denk ik niet meer gaan redden.”

Redelijke CO2-niveaus

De CO2-concentratie blijft nog redelijk op niveau, ondanks het meer luchten vanwege de zonnige weersomstandigheden. In de ochtend krijgt het gewas nog een beetje CO2 van de wkk, overdag wordt zuivere CO2 gebruikt. “Gemiddeld over de dag zitten we op 600 tot 700 ppm. Dat valt dus mee.”

Ruimer water geven

De watergift gaat met het zonnige weer al gauw richting 2,5 keer de instraling. Dankzij het wegschermen van zoninstraling kan de watergift wel 10% lager blijven. “Zonder die maatregel zou je al gauw richting 3 keer de instraling gaan.”

De EC liep even wat op, maar is nu weer stabiel rond 3,2 mS/cm. Overdag wordt 2,2 EC meegedruppeld. Aan het begin van de dag is dat 2,6.

Spint lastig

Bij de plaagbeheersing is spint best wel lastig. “Dat heb je met schraal weer. Zolang de wind in het Noorden zit, vindt spint het wel fijn. Ik vind de Phytoseiulus nu ook nog niet goed lopen. Maar als de wind gaat draaien, is spint vaak ineens een stuk beter beheersbaar.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Paul Kaashoek

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin