Doorgaan naar artikel

Paniek sluimert op kalme gasmarkt

Winderig, nat, maar relatief warm herfstweer brengt de energiemarkten niet in paniek. - Foto: ANP premium

Winderig, nat, maar relatief warm herfstweer brengt de energiemarkten niet in paniek. - Foto: ANP

De gasprijzen zijn het afgelopen jaar gedaald naar een nieuw normaal. Maar een strenge winter kan alsnog paniek op de markt laten ontvlammen.

Daarvoor waarschuwt hoofd pricing en portfoliomanagement Marjolein Brökling van AgroEnergy. Een prognose over de gasvoorraden als er toch nog eens een koude winter aankomt, laat zien dat we zonder problemen in de levering in april nog steeds een vulgraad van 32% zullen hebben. In het slechtste geval van een koude winter en leveringsproblemen bij leveranciers van pijplijngas en LNG blijft er in april toch ook nog 9% over.

Sentiment kan overhand krijgen

“Bij een koude winter kan toch het sentiment op de energiemarkten de overhand krijgen. Er zit nog steeds paniek in de markt”, aldus Brökling. Dat sentiment is ook in de redelijk stabiele lijnen van de gasprijsgrafieken van 2023 te zien. De bandbreedte van die prijzen is relatief beperkt. Voor de latere jaren is die bandbreedte maar 5 cent, voor daggas maar 10 cent, schetst Brökling. Tegelijk laat die grafiek wel relatief veel schommelingen zien.

Tijdelijke knikjes omhoog

De dreiging van stakingen bij de Australische LNG-productie, de schade aan de gaspijplijn Balti Connect tussen Estland en Finland en recentelijk de oorlog tussen Israël en Hamas zorgden allemaal voor knikjes omhoog. Maar telkens bleek de zorg tijdelijk; het aanbod bleef probleemloos op peil.

Gasmarkt nu rustig

De gasmarkt staat er nu rustig bij. Door een windrijke herfst, een voorlopig milde aanloop naar de winter en de overvolle gasvoorraden – in Nederland nu voor 99,9% vol – staan alle seinen op groen. Ook de markt voor elektra en daarmee samenhangend de prijs voor emissierechten laten dalende lijnen zien. Geen reden dus voor paniek.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin