Doorgaan naar artikel

‘Oude komkommerzaak The Greenery snel afhandelen’

Archieffoto RBI. Teler staat los van de komkommerzaak.

Archieffoto RBI. Teler staat los van de komkommerzaak.

Tuindersadvocaat Peter Duijsens hoopt dat dit jaar nog de schadezaak kan worden afgehandeld rond een mislukte oude afzetproef met komkommers bij VTN-telers (nu Coforta).

Er lijkt overeenstemming mogelijk over het schadebedrag per komkommer die in de zomer van 1997 via The Greenery werden afgezet. De eerder geschatte schade bedraagt 2,5 cent (gulden) per komkommer. De tachtig bedrijven gaan akkoord met een schikkingsbedrag van 2,15 cent per komkommer. Daarover lijkt overeenstemming mogelijk, stelt Duijsens. Hij wacht nog op het officiële besluit van The Greenery, dat eerder aangaf niet naar de media te reageren op de lopende zaak.

Over de kop

Duijsens: “We streven ernaar dit jaar nog de bedrijven schadeloos te stellen. Het gaat om bedragen van €20.000 tot €80.000 per bedrijf. Die bedragen zijn over de kop gegaan door de renteberekening sinds 1997. Het gaat veelal om gestopte telers en het is nu al bijna 20 jaar geleden, dus we willen de zaak sluiten. Een procedure over de schadeomvang zou nog jaren kunnen duren. Veel betrokkenen hebben nu ook een bepaalde leeftijd bereikt.”

Contractsysteem

In december 2014 oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dat de komkommertelers recht hebben op schadevergoeding door Coforta na de roemruchte proef met een nieuw afzetsysteem door het toenmalige VTN. Het Gerechtshof concludeerde – na deskundigenonderzoek van de Belgische oud-hoogleraar Viaene – dat de toenmalige directie niet onverantwoord gehandeld heeft door in 1997 het klokverkoopsysteem om te zetten naar een contractsysteem. Wel had de directie na vijf weken moeten bijsturen. De concurrenten van VTN gingen onder de contractprijs verkopen, waardoor veel doordraai plaatsvond bij VTN.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin