Doorgaan naar artikel

Ontspanning op de gasmarkt

Het lang aangekondigde sluiten van de Groningse gaskraan heeft geen enkel effect op de gasmarkt. - - foto: ANP premium

Het lang aangekondigde sluiten van de Groningse gaskraan heeft geen enkel effect op de gasmarkt. - - foto: ANP

Gas voor de komende wintermaanden handelt de laatste week stapje voor stapje beduidend goedkoper. Ook de grafieklijnen van de langere termijnen wijzen omlaag.

Sinds begin juni werd er met een lichte zorg gekeken naar het eerste kwartaal van 2024. De prijzen gingen toen grofweg 10 cent omhoog van iets onder de 45 cent naar iets onder de 55 cent. Dat duurde tot in september. Maar op 21 september kwam die prijs voor het eerst weer heel even onder de 50 cent en de laatste vijf handelsdagen gebeurde dat weer, met vandaag een prijs van 44,02 cent.

De ongekend hoge vulgraad van de gasvoorraden in heel Europa is zeker een belangrijke factor, maar is dat al de hele zomer. Inmiddels zitten de bergingen in Nederland voor maar liefst 97,1% vol. Daar komen we zelfs een Elfstedenwinter wel mee door, ook nu sinds 1 oktober de gaskraan in Groningen voor het eerst echt helemaal dicht is gedraaid – in aanloop naar de wereldwijd unieke stap van het volgend jaar zelfs volledig onttakelen van de nog goed gevulde gasputten door er cement in te storten.

Meer gas vanaf de Noordzee

Dat Nederlandse gasnieuws heeft geen enkel effect gehad op de gasprijzen. Het was immers allang aangekondigd. Bovendien schreef staatssecretaris Vijlbrief vorige week aan de Tweede kamer dat op het Nederlands deel van de Noordzee de gaswinning juist een tandje bij wil gaan zetten, zodat er tot 2040 zo’n 60 miljard kuub gewonnen zou kunnen worden. Een schijntje overigens vergeleken bij wat Noorwegen – inmiddels weer probleemloos – oppompt en exporteert: nu zo’n 270 miljoen kuub per dag.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin