Doorgaan naar artikel

Olieprijs boven de 60 dollar, dieselprijs stijgt mee

Door de stijgende olieprijs en de afnemende export van Nederlands gas is afgelopen week de gasprijs voor levering in 2016 licht gestegen.

Komende week blijft de gasprijs naar verwachting gelijk, doordat de temperaturen stijgen en daarmee de vraag afneemt.

Woensdag werd bekend dat de Europese Commissie (EC) in Brussel Gazprom aanklaagt. Het Russische gasbedrijf wordt ervan verdacht dat het concurrentieregels schendt. Brussel is niet te spreken over het Russische gasbedrijf Gazprom, meldde ANP. Het concern zou zijn machtspositie in met name Centraal- en Oost-Europese EU-lidstaten misbruiken. Daarom heeft de EC woensdag een officiële aanklacht naar het bedrijf gestuurd.

Brussel onderzoekt de praktijken van Gazprom al geruime tijd, maar de zaak kwam op een lager pitje te staan als gevolg van de spanningen in Oekraïne, dat gas doorvoert naar Europa. Als de commissie concludeert dat Gazprom Europese concurrentieregels heeft geschonden, dan riskeert het concern een flinke boete.

Gazprom heeft nu twaalf weken om op de aanklacht van Brussel te reageren. De commissie benadrukt dat het sturen van de aanklacht nog geen eindoordeel is.

In een eerste reactie liet het Russische bedrijf weten de klacht van Brussel ‘ongefundeerd’ te vinden. Het bedrijf stelt volledig volgens de wetten te opereren. Gazprom denkt het geschil via gesprekken tussen Rusland en de Europese Unie te kunnen oplossen.

De olieprijs is deze hele week boven de $60 per vat Brentolie (159 liter) geweest. Een nieuwe situatie want sinds begin maart beweegt de olieprijs tussen een bandbreedte van $50 en $60 per vat. Het plafond van $60 is doorbroken onder druk van aanhoudende politieke en sociale spanningen in het Midden-Oosten en met name in Jemen. Door de voortdurende onrust in Jemen prijzen oliehandelaren een risicomarge in waardoor de koers oploopt.

Een andere factor is de olieproductie in de Verenigde Staten. De Amerikaanse olieproductie neemt af, waardoor de olieprijs ook stijgt.

Marktanalisten van Nuon verwachten in tegenstelling tot de afgelopen weken de olieprijs de komende weken geleidelijk zal stijgen naar het nieuw niveau van $65 per vat Brentolie.

De dieselprijs stijgt ook. Inkoopcollectief Farmers4all noteerde deze week een literprijs van  €0,98.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin