Nieuwe groentekas op Siberië in Maasbree

26-04-2016 | Laatste update op 24-08 | |
Nieuwe groentekas op Siberië in Maasbree
Nieuwe groentekas op Siberië in Maasbree

In het Limburgse concentratiegebied Siberië wordt een nieuwe glasgroentekas gebouwd. Het gaat om uitbreiding van een bestaand bedrijf.

Daarvoor heeft een ondernemer een ‘klein tot middelgroot’ perceel gekocht van grondeigenaar Wayland Developments. De te bouwen kas zal een oppervlakte hebben van 7,6 hectare, blijkt uit de omgevingsvergunning bij de gemeente Peel en Maas.

Zowel binnen Siberië als ook van buiten dit gebied bestaat er interesse in kavels, zegt Arnaud van der Eijk, commercieel directeur van Wayland Developments. “Dit is de eerste van wellicht drie koopovereenkomsten de komende periode. Het vertrouwen bij ondernemers in de glastuinbouw is terug.” Volgens Van der Eijk zijn nog twee transacties in voorbereiding in het Limburgse glasgroentegebied. Die zijn van grotere omvang, maar Van der Eijk wil daarover in deze fase nog niets zeggen. Bij de gemeente Peel en Maas zijn echter geen verdere aanvragen voor een bouwvergunning ingediend.

grondfinanciering

Het gaat bij de nieuwe kas voor uitbreiding niet om pachtovereenkomsten zoals de transactie in 2015 met een grote slateler. Wayland ontwikkelde met Glastuinbouw Grondfinanciering een combinatie van leasing en erfpacht. Of de bouw van de kassen al dit jaar wordt afgerond of volgend jaar, is ook niet bekend bij Wayland Developments. “Dat is informatie die in een onderhandeling niet wordt gedeeld.”

De verkoop van tuinbouwpercelen maakt onderdeel uit van een herstel van de markt. Van der Eijk ziet transacties en bouwactiviteiten in de meeste concentratiegebieden in Nederland. “Wij hebben het persbericht over een transactie op de Glasparel in Waddinxveen ook al bijna klaarliggen.” Ook daarover maakt Van der Eijk in deze fase geen details bekend.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer