Doorgaan naar artikel

Nieuwe bio-appel voor tweede helft seizoen

Image

BelleBio is de merknaam waarmee fruitteler Robert Elshof uit Dronten de biologisch geteelde appels van het ras Maribelle in de markt gaat zetten. Hij wil er het gat in het voorjaar mee opvullen.

Meidengroep Raak! introduceert de appel nu al; tijdens hun optredens krijgen de wordt de BioBelle uitgedeeld. Maar de daadwerkelijke marktintroductie staat gepland voor april. Elshof: “Dat is een heel bewuste keuze. Tegen die tijd zijn de biologische Elstars, die wat minder lang in de bewaring kunnen, zo ongeveer op . Dan hebben we nog wel Nederlandse biologische Jonagold, maar omdat die niet voor alle consumenten aan de eisen van nu voldoen, gaat de handel over op biologische appels uit Chili en Argentinië. Daar is deze nieuwe biologische appel een kwalitatief goed Nederlands alternatief voor.”

De BelleBio is roze geblost en de smaak is fris en zoetzuur, met een gemiddeld suikergehalte van 14 brix. Die smaak is vergelijkbaar met de Elstar en de hardheid van gemiddeld 7 à 8 kilo per vierkante centimeter zelfs ietsje beter dan Elstar. Omdat het ras weinig ziekte gevoelig is, maakt dat hem in de ogen van Elshof en de vier collega-telers met wie hij de BioBelle produceert, uitermate geschikt voor de biologische teelt. Met name is de BioBelle minder vatbaar voor vruchtrot en bewaarrot, waar in de biologische teelt minder aan te verhelpen is.

Tuinbouwtopper

De telers hadden eerder dit jaar de eerste erkenning voor hun marktaanpak al binnen, toen hun aanvraag voor ondersteuning in het Programma Keteninnovatie Tuinbouw van het ministerie van Economische Zaken. “We zijn een van de zogenaamde Tuinbouwtoppers, omdat we als telers verder in de keten actief worden. Het is voor 100 procent een initiatief van de telers zelf. Dus niet van een boomkweker of een handelsbedrijf. Als dit concept van een goed bewaarbare, lekkere biologische appel uit eigen land aanslaat, dan gaan de revenuen ook direct naar de telers.”

Die telers zijn nu met vijf. Het areaal is nog beperkt, met 12 hectare, die nu voor het eerst in productie komen. Waar de BioBelle komend voorjaar te koop zal zijn kan of wil Elshof nog niet zeggen. “Er is heel veel interesse voor ons kleine aanbod. Dat is een luxe positie, waar we graag nog even van genieten.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin