Nederlandse zuivel en groente- en fruitsector hardst geraakt door boycot

07-08-2014 | Laatste update op 13-09 | |
Nederlandse zuivel en groente- en fruitsector hardst geraakt door boycot

Nederland mag vanaf donderdag geen fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten meer naar Rusland exporteren. Dit geldt ook voor de andere 28 lidstaten van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Noorwegen, Canada en Australië. De Russische premier Medvedev maakte dit donderdag bekend tijdens de kabinetsvergadering.

De Nederlandse agrarische sector exporteert vooral veel zuivel, groente en fruit naar Rusland. In 2013 werd er ter waarde van €257 miljoen  aan zuivelproducten naar Rusland geëxporteerd, en €184 miljoen  aan groente en fruit. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek. Vooral kaas en wrongel maken een groot deel van de zuivelexport uit, hiervan werd in 2013 ter waarde van €232 miljoen  naar Rusland geëxporteerd. Daarnaast exporteerde Nederland ook ter waarde van €115 miljoen aan vlees en vleesproducten, en was de export van vis, schaal- en weekdieren nog goed voor een exportwaarde van €5,8 miljoen.

Het Russische importverbod zal in ieder geval een jaar duren. Het is een reactie op sancties die genomen werden om de Russische houding ten opzichte van het conflict in Oekraïne.

Graumans
Kirsten Graumans redacteur Boerderij en Food&Agribusiness
Meer over


Beheer