Doorgaan naar artikel

‘Nagenoeg niet opstoken en weinig CO2 doseren’

“Ondanks de hitte staan de gewassen van zowel Sunstream als Sweetelle er goed op”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

“Door de afkoeling in de nachten is het gewas goed door de warme periodes gekomen en hebben we weinig miszetting van de trossen. We hebben een mooie bladstrekking en een vol gewas staan.”

Liever niet warmer dan 20 graden

De tomatenteler heeft liever geen nachten waarbij de temperatuur boven de 20 graden Celsius blijft. “We kunnen dan weinig doen in een 30 jaar oude en lage kas. We kunnen alleen de luchtramen wagenwijd openzetten. Deze staan dan dag en nacht open om zo goed mogelijk te koelen. We doen het scherm niet half dicht en hebben geen krijt op het kasdek. Dat zou alleen voor Sweetelle zinvol zijn, maar vanwege de koudere nachten was dat niet nodig. We hebben etmalen gehad dat het overdag 30 graden Celsius was en ’s nachts maar 10 graden”, vertelt Kanters.

Tijdens de tropisch dagen begon het personeel een uur eerder, om vijf uur ’s morgens, met de werkzaamheden van bladpukken, dieven en indraaien, om de hitte voor te zijn.

Er gaan dagen voorbij dat we geen CO2-doseren

Laag energieverbruik

Het gebruik van gas is heel anders dan andere jaren. “We stoken het gewas nagenoeg niet op en doseren weinig CO2, omdat de wkk ’s morgens hooguit een half uur draait vanwege de onbalans in de elektriciteitsvoorziening. Soms staat de wkk niet ’s morgens maar ’s avonds aan. De CO2 doseren we dan niet, omdat het dan geen nut heeft. De huidmondjes zijn dan gesloten. Er gaan dus dagen voorbij dat we geen CO2-doseren.”

Het is afwachten hoe het gewas zich de komende maanden ontwikkelt zonder CO2. De teler: “Het kan zijn dat het gewas een terugslag krijgt. Het gewas staat er nu nog goed bij. Dit komt door de hoge instraling die we deze zomer hebben. We hebben meer zonlicht dan de laatste 25 jaar.”

Hogere productie

De productie is wekelijks hoger dan voorgaande jaren. “Enkele maanden geleden dachten we nog dat we in productie achter gingen lopen, omdat we vanwege de hoge gasprijzen een maand later met de teelt zijn gestart. Half augustus is de productie vergelijkbaar met vorig jaar en de komende periode is de verwachting dat we gaan uitlopen.”

Andere jaren was de plantbelasting in de zomer ongeveer 6 trossen. Deze zomer is dat 7 tot 8 trossen. Zowel Sweetelle als Sunstream hebben minder dubbele trossen, maar wel een hogere plantbelasting.

Als we bufferwarmte hebben, gaat er van 06.00 tot 9.00 uur een minimumbuis van 40 graden in. Maar de laatste weken is dat meer niet dan wel het geval

Stooktemperatuur en water geven

De luchtingstemperatuur staat dag en nacht op 13 graden Celsius en de stooktemperatuur op 12 graden. “Als we bufferwarmte hebben, gaat er van 06.00 tot 9.00 uur een minimumbuis van 40 graden in. Maar de laatste weken is dat meer niet dan wel het geval”, meldt Kanters.

Het watergeven start om 07.30 uur met een eerste druppelbeurt van 100 cc per druppelaar, die vier planten voedt. Van 08.00 tot 09.15 uur wordt om het half uur een druppelbeurt van 150 cc gegeven. Vanaf 09.15 uur tot meestal 15.00 uur gaat het watergeven 4tot 5 keer per uur rond met beurten van 250 cc. De EC-waarde ligt tussen 2,2 en 2,3 μS/cm. Vanwege de hitte is dat iets lager dan normaal.

Ziekten en plagen

In een hoek van de kas komt zowel enige witte vlieg als galmijt voor. Deze hoek is in week 28 gespoten met Oberon. In het rest van het bedrijf komt een enkele witte vlieg voor, maar is onder controle door de aanwezige roofwants Macrolophus pygmaeus en sluipwespen Encarsia formosa en Eretmocerus eremicus.

Tot nu toe is er geen meeldauw. Kanters heeft dat nog nooit meegemaakt.

Eerder koppen

Vanwege de hoge energieprijzen gaat op 10 september de kop uit de plant. “Dat is 2,5 week eerder dan normaal, zodat we meer weken hebben om de trossen te laten uitgroeien. We kunnen dan vanaf eind september/begin oktober rustiger aandoen met energie. Eind oktober/begin november is de teelt dan klaar en gaan we op het gemak het gewas uitruimen en de kas schoonmaken.”

Kopzorgen energie

De teler heeft lichte kopzorgen voor de teelt van volgend jaar. “Door de hoge energieprijzen hebben we nog niets vastgelegd aan inkoop gas en verkoop van elektriciteit. Als we dat doen, dan pas kijken we hoe we verder gaan en nemen een beslissing over de nieuwe teelt. Afhankelijk van een energiedeal starten we in januari of februari of zelfs pas in april met de nieuwe teelt. Het moet allemaal wel betaalbaar blijven. We hopen dat het beter wordt.”, besluit hij.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin