Doorgaan naar artikel

Nachtvorstberegening zorgt voor nog nattere percelen

Door het al natte voorjaar in combinatie met nachtvorstberegening worden boomgaarden vrijwel onbereikbaar worden voor machines. premium

Door het al natte voorjaar in combinatie met nachtvorstberegening worden boomgaarden vrijwel onbereikbaar worden voor machines.

In verschillende fruitteeltgebieden in Nederland kwam 4 graden vorst voor. Een keuze voor beregenen betekent een nog nattere boomgaard.

Proeftuin Randwijk (gemeente Overbetuwe) lag in zo’n koudegebied in afgelopen nacht. Het werd uiteindelijke 4 graden onder nul. Het alarm ging om 01.00 uur af, waarna de maatregelen in gang gezet zijn. Vanaf 03.00 uur werd beregend, laat de proeftuin weten. Er staan veel rassen, ook vroege rassen zoals Xenia-peren waarbij de bloei al ver gevorderd is. Conference is nog niet zover, maar is meegenomen in de nachtvorstberegening, laat de proeftuin weten.

Kersenteler Van Capel in Kesteren (Neder-Betuwe) bestreed de nachtvorsteffecten met vuurpotten. Van Capel hoefde alleen bij de vroege en vorstgevoelige kersenrassen vuurpotten te plaatsen en kon zo kosten besparen.

Niet te nat maken voor bespuiting

In de Betuwe koos fruitteler Bert de Haan niet voor beregenen van maandag op dinsdag. In het weekend viel in Kerk-Avezaath circa 40 millimeter regen. De Haan nam risico door niet te beregenen en zo de rijstroken tussen de bomen niet te nat te maken. Hij verwacht snel bespuitingen te moeten doen nu weer regen wordt voorspeld. De percelen die wel zijn beregend, zullen bij bespuitingen met de trekker enige spoorschade oplopen.

Vlaanderen zelfde beeld met nachtvorst

Ook in België kwam het kwik onder het vriespunt vannacht. Bij de Belgische FruitVeiling en bij koepel VBT zijn geen signalen bekend van uitschieters in temperatuur en schade. De Conferencebloei is nog niet gevorderd genoeg, ook in België. De knop kan daardoor wel wat hebben, laat VBT weten. Steenfruittelers hebben wel vuurpotten ingezet in de nachtvorstbestrijding.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin