Doorgaan naar artikel

Vroege bloesem krijgt tik van nachtvorst

In teeltgebieden waar niet beregend kan worden, hebben fruittelers in de nacht van zaterdag op zondag flink schade aan de bloesems geleden.

“In hoeverre het ook voor een slechte oogst gaat zorgen is te vroeg om te zeggen, maar er zijn wel veel pruimentelers met flinke schade”, zegt Frederik Bunt uit Slijk-Ewijk. Op zijn eigen bedrijf heeft met name het ras Reine Victoria geleden onder nachtvorst. “Dat is wel een ras dat makkelijk zet, dus ook met 50% bevroren bloemen kan de rest van de bloesem toch voor een hoop vruchten zorgen. Alleen vliegen nu de bijen eventjes niet met het koude natte weer.”

Bunt hoort van collega’s in heel Nederland dat juist Reine Victoria vatbaar bleek voor de kou, ook in Zeeland en Noord-Holland. Het was in de heldere nacht van zaterdag op zondag lang onder nul. “We hebben van 11 uur ’s avonds tot zonsopkomst de grondberegening aan gehad. De minimum temperatuur van -5°C, die Bunt op de thermometer aflas, duurde echter in de oostelijke Betuwe maar kort, omdat juist toen er bewolking aan kwam.

Lees verder onder de foto

Frederik Bunt bekijkt de schade aan de vroege pruimenbloesem. - foto: Vidiphoto

Frederik Bunt bekijkt de schade aan de vroege pruimenbloesem. – foto: Vidiphoto

Vroege kersen getroffen

Ook in de kersenteelt is beregening van de bloesems niet of nauwelijks aan de orde. Kersensteler Jos Huijbers in Mierlo sloot daarom de netten, wat echter door de sneeuw van vrijdag een risico was. “Dat pakte nog goed uit”, zegt Huijbers. “Het hield net op tijd op met sneeuwen voor het te zwaar werd voor de netten. Maar de vorst van zaterdag op zondag was er wel te veel aan. Dat heeft in de vroege rassen zeker voor schade gezorgd. Vooral Kordia heeft bloesems verloren. Maar misschien dat dat nog goed is op te vangen door minder of niet te dunnen.”

Zuid-Limburgse peren in last

In het hardfruit is veel beregend. Vooral de peren beginnen al te bloeien en hadden de bescherming van het laagje ijs wel nodig. Waar beregenen niet mogelijk is, zoals op de meeste plekken in Zuid-Limburg, is echter juist in de peren wel veel schade, constateert Eric Huids. Met zijn grote waterbassin is hij voor zijn eigen percelen de dans dit weekend wel ontsprongen. “Maar bij collega’s heb ik bveel bevroren knoppen en bloemen gezien. Dat ziet er niet best uit.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin