Doorgaan naar artikel

Kersenteler dubt over vorst en sneeuw

Foto: ANP

Foto: ANP

Tussen hoop en vrees kijkt fruittelend Nederland naar de hemel en de thermometer. En kersenteler Jos Huijbers wikt en weegt de kans op meer vorst of juist meer sneeuw.

Tegen oogstbedreigende nachtvorst kunnen de meeste hardfruittelers wel beregenen. Maar kersen beregenen, dat geeft nogal een risico op Pseudomonas.

Kersenteler Jos Huijbers in Mierlo hoopt het te redden met het dichthouden van de overkapping boven zijn 3 hectare kersen. Hij heeft het insectennet met foliestroken eroverheen, van de Duitse firma Voen, al over de bomen met ontluikende bloesems getrokken.

Netten kunnen 2 graden aan

“Dat net kan 2 graden Celsius vorst buiten houden. Zou het nog harder gaan vriezen, dan kunnen we altijd alsnog beregenen. En eventueel hebben we Frost Guards-warmtekanonnen achter de hand”, aldus de Brabantse fruit- en aspergeteler.

Te veel sneeuw te zwaar voor netten

Een extra zorg is de hoeveelheid sneeuw die nog kan gaan vallen. “Een klein laagje op de overkapping is niet erg, dat isoleert juist. Maar het moet niet te hard gaan sneeuwen, want dan komt er weer te veel gewicht op.” Dus misschien moet de overkapping alsnog weer open worden gezet.

“Zo zullen we de komende weken wel in de weer blijven. Onze vroegste kersen zijn eerder dan anders. Dat is de Mierlose Zwarte, een lokaal ras. Daar willen we hier in de streek straks allemaal de zogenaamde kersenstreuf mee maken. Een lokale delicatesse van pannenkoek met onze eigen zwarte kersen.”

Beheer
WP Admin