Doorgaan naar artikel

‘Mooi nazomerweer voor komkommer’

“Het komkommergewas is goed in productie. Door het aanhoudende mooie weer loopt het voortvarend door”, zegt Mark Zwinkels van Bryte-locatie Greenlight in ‘s-Gravenzande.

Eind week 39 is de kop uit de komkommerplanten gehaald. “Tot 3 november willen we productie hebben. In het weekend van 7 en 8 oktober stonden de laatste bloemen in bloei. Met een uitgroeiduur van ruim drie weken, kunnen we in week 44 de laatste komkommers oogsten.”

In week 41 hingen er nog 8 tot 9 vruchten. “Door het mooie weer zijn er veel komkommers aangemaakt. We zijn steeds om-en-om een vrucht eruit blijven halen. Dan laten we theoretisch te veel hangen, waardoor de plant dat zelf heeft gereguleerd door af en toe een vruchtabortie.”

Veel aanmaak vruchten

Hoewel het plan was om 2,5 stengels per vierkante meter terug te brengen naar 2,2 is dat uiteindelijk toch 2 stengels per vierkante meter geworden. “Zo staan de planten nu nog wat ruimer met veel aanmaak van vruchten. Dat is allemaal goed gegaan met een grote aanmaak eind augustus. Dit heeft geresulteerd in een hoge plantbelasting. Begin september hadden we moeite om 40’ers te snijden. We zijn toen komkommers met een lager gewicht gaan oogsten om de plant te helpen te ontlasten.”

Open gewasstructuur

Voor het laatste gedeelte van de teelt zijn er gezonde wortels. Het gewas heeft een open structuur doordat er veel blad uit is gehaald. Twee keer per week wordt een blad uit de kop weggehaald.

“Het gewas is nog steeds fris en groen met weinig uitval. Het hele jaar hebben we al geen Mycosphaerella. Wel hebben we een paar planten met Komkommerbontvirus gevonden, die zijn verwijderd. De paden waar dit is gebeurd behandelen om hygiënische redenen geheel apart.”

Rupsenplaag rode draad

De rupsenplaag is een rode draad in de tweede teelt gebleven. “We hebben chemisch moeten ingrijpen met Proclaim om van de rupsen af te komen. We hebben het gewas door de kop gespoten en dat heeft de rupsen goed aangepakt. Wel krijgt de biologische gewasbescherming een terugslag.”

Door de rupsenbestrijding is er verstoring in het biologisch evenwicht opgetreden. Hierdoor heeft de teler ook tegen spint en luis chemisch moeten ingrijpen met Cantack tegen spint en Closer tegen luis.

“Omdat we schade in kleine komkommers zagen, zijn we gaan spuiten. Dan ben je eigenlijk al te laat.”

Nesi bestreden

De meeldauw is onder controle. Trips zijn weinig gesignaleerd. “De biologische gewasbescherming is over het algemeen goed verlopen. In de komkommers is wel schade van de roofmijt Neoseiulus californicus waargenomen, die vanuit een naastgelegen tomatenteelt is gekomen. Deze roofmijt is bestreden met een bespuiting van Closer, dat ook goed tegen witte vlieg werkt. De spint is goed te beheersen met de roofmijt Phytoseiulus persimilis. De hele tuin hebben we goed in beeld door regelmatig scouten. Als het nodig is, zetten we meer roofmijten uit.”

Minder arbeid nodig

De hoeveelheid arbeid neemt hard af. “We plukken nog een beetje blad en laten het gewas nog zakken in hogedraadteelt. Verder is er alleen oogstwerk. De planning is om wekelijks nog 3 tot 4 komkommers per vierkant meter te snijden.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Mark Zwinkels
Mark Zwinkels

Mark Zwinkels teelt komkommers bij Bryte, locatie Greenlight in ‘s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin