Doorgaan naar artikel

Zon en tegenwind

De kas is alweer een hele tijd groen, en de oogst is weer begonnen. Het valt de afgelopen weken niet mee wat de hoeveelheid licht betreft. Dit zien we ook in de vruchtopvolging en het gemiddelde vruchtgewicht. Een plant liegt nooit en houdt je ook niet voor de gek. We willen snel te veel, iets minder dunnen, een vruchtje extra aanhouden, maar een plant regelt het gewoon zelf. Gelukkig zit er nu ander weer in de lucht.

Wat er ook in de lucht hangt, zijn verkiezingen voor het Europese Parlement op 6 juni. Dit kan wel interessant worden, omdat er langzaam maar zeker een andere wind opsteekt in de landen om ons heen. Wat ik interessant vind, is welke partijblokken er zijn in dat parlement en hoe zich dat verhoudt met de politieke partijen in ons land. Zo zit bijvoorbeeld de VVD in het Europees Parlement in dezelfde fractie als D66. Het verklaart misschien wel waarom wij in Nederland na vijf maanden nog steeds geen nieuw kabinet hebben. Voor de vorm wordt er netjes onderhandeld, maar ik kan me niet indenken dat Brussel toestemming zal geven voor een rechts en EU-kritisch kabinet.

Onhaalbare doelen halen

Binnenkort komt er ineens een non-issue boven tafel, wat de onderhandelingen opblaast. De VVD huilt tranen, omdat een rechts kabinet niet mogelijk is. Dan stappen ze in een links kabinet, om het ‘landsbelang’ en omdat we toch bestuurd moeten worden. Met als premier de bekende Europese politicus die vorig jaar al met dit doel naar Nederland afgevaardigd werd. En het cirkeltje is weer rond. We gaan weer rustig door met het ingezette beleid van onhaalbare doelen halen: klimaat, energietransitie, stikstof en natuurbeleid.

Er komt een moment dat mensen stoppen met klakkeloos alles geloven wat ze voorgeschoteld wordt

Tegenwind

En toch ben ik positief! Net zoals je planten niet voor de gek kunt houden, werkt dat in de mensenwereld ook. Er komt een moment dat mensen stoppen met klakkeloos alles geloven wat ze voorgeschoteld wordt. Ze gaan zelf nadenken, vragen stellen en dingen doorzien. En dan komt er wind. Tegenwind. De boeren van Europa zien en begrijpen nu welke agenda uitgerold wordt, met behulp van allerlei gecreëerde crises. Maar net zoals het opkomende licht in het voorjaar niet te stuiten is en uiteindelijk vol doorbreekt, wint de waarheid het van waanzin en nuchterheid van idealistisch wensdenken.

Share this

Afbeelding
Corné Stouten

is komkommerteler in Oosterland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin