Doorgaan naar artikel

Monsanto Tribunaal van start

Het zogeheten Monsanto Tribunaal gaat vrijdag van start. Op zaterdag en zondag zal een reeks boeren, politici, artsen en wetenschappers worden gehoord door een vijfkoppige jury. Monsanto zou zich schuldig maken aan ‘ecocide’.

Het heeft geen juridische status, maar is een initiatief van activisten om de aandacht te vestigen op vermeende misdaden van het bedrijf dat transgene gewassen en Roundup maakt. Het bedrijf wordt onder meer ecocide ten laste gelegd. Transgene gewassen en de herbicide Roundup zouden schadelijk zijn voor het milieu, een analyse die de Europese voedsel- en warenautoriteit niet volgt. De jury bestaat uit een professor, advocaat en enkele rechters die eerder dienst deden bij internationale tribunalen tegen oorlogsmisdadigers.

Activisten beschuldigen Monsanto onder meer van ecocide; transgene gewassen en de herbicide Roundup zouden schadelijk zijn voor het milieu.

Schijntribunaal

Om het schijntribunaal geen zweem van geldigheid te geven, vaardigt het Amerikaanse bedrijf niemand af ter verdediging, en wil het hier ook niet over praten. De initiatiefnemers kozen Den Haag, omdat de stad bekend is van het Internationaal Strafhof. Het tribunaal maakt hier echter geen deel van uit.

De aftrap van het tribunaal wordt verzorgd door de Franse oud-minister voor milieuzaken en Europarlementariër Corinne Lepage. Onder de ‘getuigen’ die zullen worden gehoord, zijn een Argentijnse boer, burger en dokter die claimen dat Roundup leidt tot vernietiging van het milieu en kanker op het platteland.

Schmeiser: het gezicht van de strijd tegen patenten

Ook de bekende Monsanto-criticus en professor Don Huber van Purdue University maakt zijn opwachting, zoals ook de Canadese boer Percy Schmeiser. Laatstgenoemde werd het gezicht van de strijd tegen patenten op gewassen. Schmeiser vond koolzaad bij zijn boerderij en zaaide het in. Omdat het transgene koolzaad van Monsanto bleek te zijn, werd hij aangeklaagd.

Schmeiser vond koolzaad bij zijn boerderij en zaaide het in. Omdat het transgene koolzaad van Monsanto bleek te zijn, werd hij aangeklaagd.

Critici van critici van Monsanto

Een serie critici van de critici tegen Monsanto zullen vrijdag elders spreken. Onder hen zijn de Hawaiiaanse boerendochter Joni Kamiya, die in de VS enigszins bekend is als voorvechter van genetische modificatie, en enkele boeren uit India, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk die positieve ervaringen hebben met transgene teelt. De tegenbijeenkomst wordt georganiseerd door een pro-GMO-blogger David Zaruk; het is onduidelijk of Monsanto dat zelf organiseert.

De tegenbijeenkomst wordt georganiseerd door een pro-GMO-blogger David Zaruk; het is onduidelijk of Monsanto dat zelf organiseert.

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin