Minister Adriaansens van Economische Zaken noemt de restwarmtelevering van Microsoft datacenter aan kassen in Agriport A7 een voorbeeldproject. Betrokken partijen bevestigen niet dat het zover al is.
Minister Adriaansens ziet kansen in digitalisering, zoals de bouw van datacenters om cloudopslag te realiseren. De restwarmte uit die kassen kan de kassen in bij Agriport A7. “Met behulp van digitale technieken worden daar verschillende duurzame warmtebronnen, onder andere restwarmte, maar ook geothermie en biomassa, aan elkaar geknoopt. Daaronder valt ook de restwarmte van het datacentrum van Microsoft. Met die duurzame warmte worden de kassen verwarmd.” Ze noemt het een voorbeeldproject voor andere partijen en wil die kennis delen.
Slag om de arm
Microsoft houdt een slag om de arm. Die restwarmte stroomt nu zeker nog niet. Of dat binnen een jaar gebeurt, is niet zeker, stelt Annemarie Costeris, verantwoordelijk voor overheidscontacten bij Microsoft. “De overheid wil energiehubs creeëren. ECW Energy knoopt de energiehoefte van gebruikers in Wieringermeer aan elkaar. Restwarmte wordt er ook onderdeel van. Er is wel de intentie om te kijken of je elkaar op die manier kunt aanvullen.”
Rondetafelgesprekken
Adriaansens lijkt zich te baseren op rondetafelgesprekken in maart. Daarin zei Costeris feitelijk ook al dat Microsoft restwarmte wil gaan leveren. “In Nederland wordt met de Provincie Noord-Holland gekeken welke mogelijke afnemers er zijn voor de restwarmte die het datacenter kan leveren. Deze restwarmte is overigens meer ‘restlauwte’, aangezien de uitkoppelingstemperatuur bij luchtkoeling relatief laag is.” In de toekomst zijn koeltechnieken met vloeistof kansrijker om warmte te delen. Dat is bij het datacenter in Wieringermeer niet het geval.
Microsoft staat positief tegenover levering van restwarmte. “Wij ondersteunen bij restwarmte projecten door restwarmte beschikbaar te stellen vanuit onze datacenters. In Finland werkt Microsoft samen met de lokale energiepartner Fortum door de restwarmte te leveren aan het warmtenet van Espoo8”, stelde Costeris in de Tweede Kamer in maart.
Toekomstvisie
In de toekomstvisie van Agriport A7 staat dat er nog voor 133.310 ton CO2 – besparing gevonden moet worden voor 2030. “Dit moet bestaan uit een combinatie van verschillende onderdelen. Hierbij kan gedacht worden aan de ontwikkeling van groengas, extra ontwikkeling Hoge Temperatuur Opslag (HTO) bron(nen), inzetten op elektrificatie, waterstofontwikkeling in de regio en benutting van (industriële) restwarmte, inclusief datacenterwarmte.” Directeur Robert Kielstra van ECW Energy kon dinsdagmiddag nog niet reageren.