Doorgaan naar artikel

Minister meldt meer diefstallen van gps-installaties dan vorig jaar

Tot 30 mei zijn ongeveer 50 meldingen of aangiftes ontvangen van diefstal van gps uit schuren, stallen of van een erf. Foto: Fotostudio Atelier 68 premium

Tot 30 mei zijn ongeveer 50 meldingen of aangiftes ontvangen van diefstal van gps uit schuren, stallen of van een erf. Foto: Fotostudio Atelier 68

Het aantal meldingen van diefstal van gps-installaties uit landbouwvoertuigen steeg in de eerste vijf maanden van dit jaar ten opzichte van vorig jaar. Dat schrijft minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid in antwoord op Kamervragen van de VVD.

Tot 30 mei zijn ongeveer 50 meldingen of aangiftes ontvangen van diefstal van gps uit schuren, stallen of van een erf. In heel 2022 was het aantal ongeveer 130 en in 2021 ongeveer 110. In veel gevallen was sprake van diefstal van meer dan één gps-systeem. De diefstallen vinden vooral plaats in Noord-Nederland, Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland. In de rest van Nederland worden minder gps-systemen gestolen en is ook geen sprake van een toename.

Sporen vergelijken in internationale databank

Om diefstal te voorkomen zijn preventieve maatregelen ingezet, zoals een campagne om boeren te waarschuwen voor de risico’s. Daarnaast worden bij diefstallen in het kader van opsporing zoveel mogelijk sporen verzameld. Deze sporen worden in een internationale databank vergeleken, omdat vaak sprake is van bendes die internationaal opereren. Het gaat voornamelijk om Oost-Europese bendes, aldus Yeşilgöz. Daarnaast is binnen de politie de impact van de diefstallen verduidelijkt, zodat politieorganisaties er gemakkelijker forensische capaciteit op kunnen zetten, legt de minister uit.

De aanpak van rondreizende dadergroepen maakt onderdeel uit van het Actieprogramma Veilig Ondernemen. In een pilot wordt onderzocht of versterkte samenwerking tussen politie en gemeenten de pakkans kan vergroten. Ook wordt er veel kennis uitgewisseld met Europol. Daarnaast overlegt de politie met importeurs, leveranciers en brancheorganisaties over welke mogelijkheden er zijn om het stelen van gps-systemen te belemmeren of minder aantrekkelijk te maken. Door registratie van de systemen in een database kunnen eigenaren melding doen als ze gestolen zijn. Kopers kunnen zo opzoeken of het om gestolen waar gaat.

Bekijk meer

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin