Doorgaan naar artikel

Opheffen 3G-netwerk heeft gevolgen voor RTK-gps

KPN schakelt per 1 november al een deel van 3G uit. Begin 2022 zal 3G volledig vervallen. Dat betekent dat gebruikers van RTK-gps-systemen op 3G hun systemen moeten upgraden.

Juist bij RTK-gps is het voor de nauwkeurigheid van belang dat er een continu aanwezige datastroom van RTK-correcties is. Nu KPN het 3G-netwerk geleidelijk gaat uitschakelen, zijn 2G of 4G de alternatieven. Het 2G-netwerk is qua techniek zeker snel genoeg, maar de vraag is of dat straks nog voldoende capaciteit heeft.

Het advies van Homburg Holland is om de betreffende apparatuur waar nodig te upgraden, zodat het geschikt is voor 4G. Het gaat om de oudere systemen van AutoFarm en Ag Leader, zoals ParaDyme met dubbele antenne, de GeoSteer en de GPS6500 met Relay.

Kosten upgrade

De upgrade van bovengenoemde systemen betreft een nieuw modem, een aanpassing in de bekabeling en vervanging van oudere schermen. Dat betekent, afhankelijk van de huidige apparatuur, een investering vanaf € 1.000 (excl. btw) volgens Homburg. Na de upgrade is het systeem optimaal voorbereid voor gebruik op het 4G-netwerk.

Langere levertijden

KPN begint al op 1 november met uitfaseren. Door schaarste aan elektronica kunnen levertijden oplopen. Het advies aan gebruikers luidt om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met hun dealer van het RTK-gps-systeem.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin