Doorgaan naar artikel

‘Gps-tip: koop regelmatig een nieuwe antenne’

De nauwkeurigheid van gps is vaak een dingetje. Hapert RTK – zo heet de nauwkeurige gps – dan balt de gps-gebruiker de vuisten. Lees de tips om stilstand en bijbehorende ergernis te voorkomen.

Toen mij werd gevraagd of ik een blog over precisielandbouw wilde schrijven, lag het onderwerp eigenlijk al vast: gps (global positioning system). Het apparaat dat aan de basis staat van de meeste activiteiten die onder de noemer precisielandbouw vallen.

Gps is een vernuftig stukje techniek dat zijn oorsprong kent in het Amerikaanse leger. Met het apparaat kun je je positie op aarde bepalen. Als je weet waar je bent en waar je naartoe wilt, helpt gps bij het navigeren. Ook is het behulpzaam bij tracking, mapping en timing. Dure woorden, maar geloof me, deze functies ken je vast. Aan navigeren doen de meeste boeren en loonwerkers. Met de telefoon om het juiste perceel te vinden en met auto steering om in het veld met de handjes los elke werkgang strak aan te sluiten.

Tracking, mapping en timing

Tracking doen we in Nederland nog niet zo veel. In landen waar ver kijken minder vanzelfsprekend is en de percelen groter zijn, is weten waar een machine zich bevindt handig voor de planning. Bij stilstand heeft de operator echter wel wat uit te leggen.

Mapping daarentegen doet nagenoeg elke gps-gebruiker. Percelen, AB-lijnen, maar ook natuurlijke obstakels als een kievietsnest worden vastgelegd (en het liefst ook tussen trekkers gedeeld).

Het hipste is timing. Met gps komt niet alleen een lengte- en breedtegraad, maar ook een zeer nauwkeurig tijdsignaal. Daarmee kun je rekenen. Bijvoorbeeld hoe lang een activiteit heeft geduurd.

Gebruikerstips voor RTK/gps

Voor de agrarische sector is nauwkeurigheid van gps vaak wel een dingetje. Teelten kennen een vaste breedte en machines zijn daarop afgestemd. Om het land zo goed mogelijk te benutten, is het wenselijk dat gps een hoge nauwkeurigheid heeft. Het liefst 2 centimeter. Als dat werkt, gaan de handjes van het stuur. Maar hapert RTK, zo heet de nauwkeurige gps, dan worden de vuisten gebald. Stilstand! En dat willen we niet. Daarom vijf tips om stilstand en/of bijbehorende ergernis te voorkomen.

  1. Koop regelmatig een nieuwe antenne. Technologie verandert en antennes krijgen steeds meer bandbreedte. Meer banden = meer frequentie = meer satellieten = meer nauwkeurig.
  2. Blijf trouw aan één merk. Dat vergemakkelijkt het delen van data, zoals AB-lijnen. Data van verschillende merken zijn niet altijd goed uitwisselbaar.
  3. Test een apparaat voordat je het koopt. De kwaliteit van het RTK-signaal hangt af van de techniek die de leverancier gebruikt. Die is niet overal in het land even goed. Zien is geloven.
  4. Kies een leverancier met een goede 24/7 servicedienst. Want stop jij op vrijdagmiddag om 5 uur met zaaien en planten?
  5. Blijf je verwonderen over gps.

Zoals de zoon van mijn collega, die met zijn pas behaalde trekkerrijbewijs doordeweeks een centje bijverdient bij buurman boer zonder te spijbelen. Met de handen van het stuur bewerkt hij het land en tegelijkertijd volgt hij via Teams op de telefoon de les. Dat kan alleen met gps (in coronatijd).

Lees ook: Gps-test: vooral verschil in bedieningsgemak

Share this

Afbeelding
Eddie Loonstra

directeur van bodemadviesbureau Loonstra & van der Weide en bodemsensorproducent RH3s

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin