Doorgaan naar artikel

Metazet wint prijs met trilsysteem voor bestuiving

Afbeelding

Tuinbouwtoeleverancier Metazet/Formflex heeft tijdens de PCA in Australië de prijs voor het beste product 2015 gewonnen met haar nieuwe automatische trilsysteem voor bestuiving. De PCA is een tweejaarlijkse internationale vakbeurs op het gebied van techniek en glastuinbouw.

Het trilsysteem laat de gewasdraden automatisch trillen met behulp van een kleine motor en een door de kas gespannen trildraad. Het systeem is ontwikkeld na een aanvraag uit Australië. De kosten zijn beperkt maar leveren een grote arbeidsbesparing op. Telers in Australië, Nieuw-Zeeland en Oceanië zijn nu aangewezen op handmatige bestuiving omdat het inzetten van hommels niet is toegestaan. De hommel komt van nature niet voor in dit werelddeel en mag niet geïmporteerd worden vanwege strenge veiligheidseisen met betrekking tot ziektes en plagen.

Behalve de telers in Australië zijn ook zaadbedrijven geïnteresseerd in het systeem omdat zij vaak niet met hommels kunnen werken. Bij de zaadselectie gaat het om kleine arealen en grote diversiteit van gewassen waarbij de kans op kruisbestuiving erg groot is. Daarom wordt de bestuiving handmatig gedaan, met trilstokken.

Metazat/Formflex heeft met het systeem uitvoerig getest in een proefopstelling bij de firma Schenkeveld in Den Hoorn. Daarnaast zijn er twee testsystemen geïnstalleerd bij zaadselectiebedrijven. Via Kubo Greenhouses is inmiddels het eerste systeem in Australië aangelegd: bij tomatenproducent d’Vine Ripe.

Beheer
WP Admin